Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vanligt med hot mot muslimer i Sverige

Publicerat torsdag 24 november 2005 kl 03.00
Bejzat Becirov.

Uppdaterad 12:30
Hotbrev, skadegörelse och glåpord är några av de former av trakasserier som muslimer i Sverige drabbats av. Enligt en granskning som Ekot gjort bland 100 muslimska föreningar, så upplever fyra av tio att de hotats på olika sätt.

Bejzat Becirov är vd för Islamic Center i Malmö. Han vecklar upp ett tidningsurklipp med en bild på människor som drabbats av jordbävningen i Pakistan. På bilden har någon skrivit ”döda muslimer kan inte komma till Sverige”.

Bejzat Becirov är van vid att det nästan varje dag kommer hotfulla brev till moskén i Malmö.

Hot mot muslimer är inte ovanligt. Ekot har ringt runt till 100 muslimska föreningar, som tillsammans företräder närmare 80 000 muslimer i Sverige.

Fyra av tio föreningar upplever att de hotats på något sätt.

Dödshot och vandalisering
Det handlar till exempel om dödshot i brev eller brev med avföring i.

Många av föreningarna har också utsatts för vandalisering som klotter, skadegörelse eller rena attentat som brandbomber.

Kvinnor som bär muslimska kläder är extra utsatta. Närmare hälften av församlingarna säger att kvinnor som har slöja bemöts illa på olika sätt. Människor skriker efter dem på stan, och de har svårare att få jobb.

Slutade bära slöja
Sima, som inte vill säga sitt efternamn, jobbar i vården. Hon berättar att en av hennes kollegor blev dåligt bemött av patienter och anhöriga när hon bar slöja på jobbet.

– Jag har haft en arbetskamrat som har valt att bära slöja på sin arbetsplats, men hon blev inte accepterad alls. Hon fick sluta helt enkelt. Hon var borta några månader. Sedan kom hon tillbaka, och då hade hon valt att ta av sig slöjan.

– Idag kallar hon sig för någonting annat och hon bär inte slöja. Jag tycker att det är förfärligt att man inte kan klä sig som man vill, berättar Sima.

Otryggt i moskén
Moskén i Malmö är en av de värst drabbade. 2003 brann delar av byggnaden på området ner och i höstas kastades brandbomber in i byggnaden.

– Jag kommer hit för att be, och så bränner de ner moskén. Det är ju ett hot om att vår religion ligger såligt till, säger en av moskéns besökare, Bayram Sakir.

Inti Chavez Perez
inti.schavezperez@sr.se

Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Om Ekots enkät

Ekot har ställt frågor om hot till 100 församlingar.

41 församlingar svarade att de upplevt hot.

33 församlingar svarade att de har upplevt attentat, till exempel brandbomber eller skadegörelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".