Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpta rutiner efter bedrägeri på departementet

Publicerat torsdag 24 november 2005 kl 05.00

Rutinerna på regeringskansliet har skärpts sedan misstankar väcktes om att en regeringstjänsteman genom falska bidragsansökningar till påhittade jämställdhetsprojekt har lurat till sig en och en halv miljon kronor.

Ingen inom regeringskansliet kontrollerade att handläggarens ansökningar var riktiga. Tjänstemannen har nu åtalats misstänkt för bedrägeri.

– Vi har sett över alla våra kontrollmekanismer när det gäller bidragsutbetalning av det här slaget, , säger Lars Danielsson, statssekreterare i statsrådsberedningen och ordförande i personalansvarsnämnden.

– Vi konstaterar att vi har ett system som är så bra som man kan begära. Det är alltid en viss avvägning mellan hur mycket kontrollfunktioner man har och hur mycket man ska lita på de uppgifter folk ger.

Vissa rutiner har alltså skärpts, men Lars Danielsson tycker inte att den tidigare kontrollen varit dålig.

Dömd tidigare
Handläggaren var tidigare dömd för bedrägerier. På regeringskansliet blev hans uppgift att handlägga bidragsansökningar till olika jämställdhetsprojekt och föredra dem för ministrarna för beslut om utbetalning.

Han började så småningom göra egna ansökningar till påhittade projekt och fick på så sätt ut 1,5 miljoner. Ingen kontrollerade de fingerade namnen på ansökningarna eller om det verkligen bedrevs några projekt.

Nu ska det vara fler handläggare inblandade i varje bidragsärende.

– Man har inte haft någon ytterligare person som har kontrollerat vad en handläggande tjänsteman har haft för sig. Där har vi skärpt rutinerna något, säger Lars Danielsson.

Fick jobbet ändå
För vissa tjänster inom regeringskansliet måste de sökande lämna utdrag ut belastningsregistret. Men för den här tjänsten fanns inga sådana krav. Så mannen fick jobbet trots att han tidigare var dömd för bedrägerier.

– Det här var en sådan tjänst där det inte fanns ett sådant krav att den här typen av förseelse skulle redovisas.

Men att en bedrägeridömd man ska handlägga bidragsansökningar, är det vettigt?

– Nej, så här i efterhand kan man säga att det givetvis inte är vettigt. Det är möjligt att man ska skärpa kraven när det gäller kraven.

Kommer det att ändras?

– Vi håller på att titta på det, säger Lars Danielsson.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".