Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kokain ungas första drogval

Publicerat torsdag 24 november 2005 kl 12.00
Nio miljoner européer har använt kokain.

Uppdaterad 12:45
Kokain har blivit allt vanligare i Europa och är nu förstahandsvalet bland droger för många unga europeer. Allt fler europeer söker också behandling för kokainrelaterade problem. Det visar en rapport från EU:s narkotikacentrum som presenteras i Bryssel på torsdagen.

Kokain förekommer främst bland unga vuxna mellan 15 och 34 år och det är framförallt unga män som missbrukar kokain.

EU:s narkotikacentrum uppskattar att cirka nio miljoner europeer, tre procent av alla vuxna, har använt kokain någon gång. En tredjedel av dem har använt drogen det senaste året.

Värst i Spanien och Storbrittanien
Men det är stora skillnader mellan EU-länderna. Missbruket av kokain är värst i Spanien och Storbritannien där det börjar närma sig nivåerna för kokainmissbruk i USA.

Det stärker farhågorna för att kokain börjar bli den drog som som unga människor i vissa delar av Europa nu väljer i första hand, före andra droger.

Mängden av kokain som beslagtas har också ökat kraftigt vilket tyder på att Europa nu är en stor marknad för denna drog.

Kokain förs in via Spanien, Portugal och Nederländerna. Vissa länder i Afrika och Västindien är viktiga transitländer för smugglingen av kokain till Europa.

Oro över narkotikans påverkan
Det finns en växande oro i många europeiska länder över narkotikans allt större påverkan på de samhällen vi lever i.

Det konstaterar EU:s narkotikacentrum som gjort den här studien och som varje år rapporterar om hur drogmissbruket i Europa förändras och sprids.

Det som oroar mest är brott som begås under påverkan av narkotika. Gatulangning, synligt narkotikapåverkade människor, använda sprutor som kastats och att missbrukare finns bland barn.

Vill minska problemen för medborgarna
Allt fler EU-länder sätter nu upp försöken att minska problemen för medborgarna som det viktigaste målet i sin nationella drogpolitik.

Men EU:s narkotikaforskare skriver i sin årsrapport att det fortfarande är oklart om problemen för allmänheten verkligen ökat eller om EU-länderna blivit mer intoleranta mot missbrukare.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".