Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ljusare tider för kommuner och landsting

Publicerat torsdag 24 november 2005 kl 12.21

Det ekonomiska läget kommuner och landsting ser betydligt ljusare ut idag än för några år sedan. I år väntas det bli en vinst på tio miljarder kronor och därmed nås det politiska målet på överskott på två procent. Det läget väntas bestå de närmaste åren.

För landstingens del blir överskottet 4 miljarder i år. Det är nästan frid och fröjd, säger Landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson.

– Det har tillkommit genom en kombination av ökade statsbidrag från regeringens sida och en del skattehöjningar. Men det utvecklingsarbete som startat runt 2001 och 2002, där man investerat mycket i att försöka med metodarbete utveckla sjukvården över länsgränserna och inom länen med strukturförändringar börjar nu ge resultat. Vi har mycket låg kostnadsutveckling, säger han.

Men är det rätt att säga att det i första hand är ökade statsbidrag som gör att det nu är ordning och reda i finanserna?

– Nej, det kan man inte göra. De är ju oerhört välkomna och inte minst det att det finns en långsiktighet och att regeringen tydligt har sagt att nu gäller spelreglerna fram till 2008.

Även för kommunerna blev det alltså ett överskott i år och åren framöver. Men så många nya jobb blir det inte fråga om. Det främsta skälet till det är att sjuktalen gått ner, vilket har gjort att många sjuktidsvikarier har fått sluta.

Plusjobben står för ökningen
Sammantaget gör det att det väntas bli obetydligt fler anställda i kommunerna. Det gäller totalt räknat även för landstingen. Nettoökningen det kan bli fråga om på kort sikt gäller i stället de så kallade plusjobben som regeringen anslagit särskilda pengar till.

Nu gäller i stället att hålla fast i det goda läget, säger Lars Isaksson.

– När det gäller landstingssidan tror jag att man ska vara någorlunda försiktig i sin bedömning. Vi minskade personalstyrkan med 3 000 anställda förra året. I år kommer de här plusjobben. De ligger ju utanför den reguljära arbetssituationen i landstingen. Någon stor tillväxt på sysselsättningssidan kommer det inte att bli.

– Vi kommer naturligtvis att se en viss ökning, men jag tror att den kommer vara av marginell karaktär. Sedan ska vi klara av vår andel av plusjobben, vilket är oerhört viktigt, säger Lars Isaksson.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".