Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Fredsbevarande styrkor måste bekämpa människohandel"

Publicerat torsdag 24 november 2005 kl 12.47

Konfliktområden i världen drar ofta till sig organiserad brottslighet med människohandel och prostitution som följd. De fredsbevarande styrkor som skickas ut måste bli mycket bättre än i dag på att bekämpa människohandel säger Kjetil Skogrand, statssekreterare vid norska utrikesdepartementet vid ett seminarium med Nato och Partnerskap för fred.

– Nato och andra länder som bidrar i fredsbevarande operationer har ett ansvar att bekämpa den här typen av verksamhet där förbrytarsyndikat och maffia opererar och driver handel med människor, säger Kjetil Skogrand.

I konfliktområden är det lätt att locka med sig offer för människohandel genom att erbjuda en inkomst och en möjlighet att komma bort från oroshärden.

Fungerande rättsapparat
Verksamheten är lönande. Amerikanska FBI räknar med att människohandeln omsätter 9,5 miljarder dollar per år. Och i områden där rättsväsendet inte fungerar är risken att ställas till svars och straffas liten.

Därför är det särskilt viktigt att de fredsbevarande styrkorna tar på sig uppgiften att bekämpa människohandeln, säger Kjetil Skogrand. Och att prioritera uppbyggnaden av en fungerande rättsapparat.

Styrkorna får inte heller själva stödja människohandeln. På flera håll, bland annat på Balkan har soldaterna i de fredsbevarande styrkorna själva köpt sex.

– Vi har också ett ansvar för att hindra att fredsbevarande insatser skapar en marknad för prostitution och detta är stora utmaningar och vi ska bekämpa dem, säger Kjetil Skogrand.

”Utbilda soldaterna bättre”
Utbildningen för soldaterna om människohandel måste bli bättre - både före och under tjänstgöringen. De som bryter mot reglerna måste ställas till svars för sina handlingar. Och de som slår larm måste skyddas.

Kjetil Skogrand efterlyser också fler kvinnliga soldater i de fredsbevarande trupperna.

Ett problem är att alla de länder som ingår i Partnerskap för fred inte har ställt sig bakom FN:s konvention mot människohandel och att vissa länder inte ser prostitution som något problem. Frågor som nu diskuteras vidare på seminariet bakom stängda dörrar.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".