Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Övergrepp på sovande barn ej kränkning

Publicerat torsdag 24 november 2005 kl 16.45

Hovrätten för Nedre Norrland har sänkt straffet för en 39-årig man som gjort sig skyldig till grovt sexuellt utnyttjande av barn från tre till två års fängelse.

Samtidigt sänktes skadeståndet till hans sambos dotter som var fyra år när han förgrep sig på henne. Eftersom hon sov under övergreppet har hon inte upplevt någon kränkning, resonerar hovrätten.

Enligt hovrättslagman Håkan Lavén är det så skadeståndslagen är utformad.

– Man måste känna någonting, en oro, en rädsla eller en förnedring. Det här barnet har sovit och har inte upplevt någonting. Inte heller efteråt känner barnet till vad som har hänt. Då är barnet inte kränkt i den meningen, säger Håkan Lavén.

Borde inte ha skadestånd alls
Enligt den tidigare domen i tingsrätten kränkte mannen den fyraåriga flickans integritet på ett allvarligt sätt. Han dömdes därför att betala 100 000 kronor i skadestånd till henne.

Enligt hovrätten är hon över huvudtaget inte kränkt eftersom hon sov och borde inte ha något skadestånd alls. Men eftersom mannen själv gått med på att betala 25 000 så får hon det.

Håkan Lavén säger att han förstår att resonemanget kan uppfattas som stötande. I så fall är det inte domen utan lagen som behöver ändras, anser han.

– Då får man ändra på lagen så att man ger kränkningsersättning om man har blivit utsatt för en gärning som sådan. Nu är det uppbyggt kring vad man har upplevt.

Att flickan har sovit och inte upplevt någonting alls är det mannen själv som hävdar.

Barn kan ta skada senare
Det går inte att säga så säkert att hon inte är kränkt, anser Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnens kriscentrum.

– Vi vet många fall där barn har låtsats sova för att de har varit rädda. Men även om det är så att barnet inte har upplevt någonting under själva övergreppet så kan man inte utesluta att de ändå tar skada av det senare. Vi har sett många exempel där det har dykt upp bilder på internet. Man kan inte heller vara säker på att det här barnet inte får reda på vad som hänt i ett senare skede. Att man kan vara helt säker på att ett barn inte har tagit skada ställer jag mig tvekande till, säger Åsa Landberg.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

I samarbete med SR Västernorrland och P4 Extra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".