Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mackar måste sälja alternativa bränslen

Publicerat torsdag 24 november 2005 kl 16.13
Alltfler mackar får pumpar för alternativa bränslen.

Regeringen och samarbetspartierna är nu överens om att de större bensinmackarna i Sverige också ska vara tvungna att erbjuda alternativa drivmedel som etanol eller biogas.

Här på macken i Huskvarna rinner bensinen ner i tanken. Här finns liksom på de flesta mackarna i Sverige än så länge ingen etanol- eller biogaspump, men inom några år kommer de flesta mackar att bli tvungna att erbjuda minst en pump med förnybara bränslen.

Det står klart sedan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet kommit överens i trafikutskottet i riksdagen.

– Om allting flyter på så är ambitionen att 2009 ska 60 procent av alla tankställen runt om i landet kunna tillhandahålla minst ett förnyelsebart drivmedel, säger Carina Moberg som är socialdemokratisk vice ordförande i riksdagens trafikutskott.

Små mackar slipper
Förslaget innebär att de större bensinmackarna ska erbjuda minst en pump med förnybara bränslen som etanol eller biogas. I dag har några få procent av mackarna biogas eller etanol men med den nya lagen blir det alltså omkring 60 procent.

Mindre mackar med liten omsättning behöver inte investera i någon ny pump men större mackar som den i Huskvarna där Peter Bergkvist är föreståndare behöver investera i nya pumpar.

– Det är ju inte vi på stationen som tar kostnaden utan det går centralt i så fall.

Är det rimligt med en lag?

– Jag tycker inte om att man ska behöva lagstifta om det men man kanske behöver trycka på lite för att det ska bli av, säger Peter Bergkvist.

Extrapengar till biogas
Den politiska diskussionen har handlat om att vänsterpartiet velat att extra pengar ska tillföras de mackar som väljer att installera en biogaspump och inte en etanolpump. Problemet är nämligen att det är väldigt mycket dyrare att bygga en biogaspump än att installera en etanolpump, ett par miljoner kronor jämfört med ett par hundra tusen kronor.

Men nu kommer 50 miljoner kronor för 2006 och 100 miljoner för 2007 för just biogas. I reda pengar räcker det bara till 75 pumpar och det räcker inte långt för Sveriges flera tusen mackar. Det innebär åtminstone bättre förutsättningar enligt vänsterpartiets Peter Pedersen.

– Det viktiga är att vi åtminstone försöker se till att upprätthålla olika alternativ och det tror jag är mycket viktigt för framtiden. Det är ju många transport- och klimatforskare som pekar på riskerna med att bara gå rakt från bensinalternativet rakt in i etanol. Det finns problem där också och det vore synd att bygga fast sig i det alternativet, säger vänsterpartisten Peter Pedersen.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".