Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Amnesty vill se handling mot kvinnovåld

Publicerat torsdag 24 november 2005 kl 16.45
Amnesty anser att mäns våld är ett samhällsproblem.

Uppdaterad 17:02
Det stöd och skydd som kvinnor som utsätts för våld får skiljer från kommun till kommun. Det visar en granskning som svenska Amnesty har gjort. Katarina Bergehed som har lett studien anser inte att det är rimligt att kommunerna själva avgör om den här frågan ska priorieras eller inte.

– Här måste det tas ett systematiskt ansvar i samtliga landets kommuner. Det får inte lova att vara så att det är en prioriterad fråga i den ena kommunen, och en ickefråga i grannkommunen.

– Där menar vi att det behövs ett systematiskt arbete för att garantera skydd, stöd och förebygga mäns våld mot kvinnor i samtliga kommuner, säger Katarina Bergehed.

Tog inte upp frågan
120 av landets 290 kommuner har svarat på Amnestys enkät, som är en uppföljning från förra året. 70 av de 120 kommunerna svarade att man inte tagit upp frågan om kvinnofrid i något politiskt organ.

Amnestys kartläggning redovisar inte i detalj vad som brister i respektive kommun. Men det finns även positiva tendeser att utläsa, som att en tredjedel av kommunerna ändå tagit upp frågan om kvinnofrid för diskussion i något politiskt organ, och att en tredjedel av kommunerna har ökat, eller kommer att öka anslagen till kvinnojourerna.

Amnesty är kritiskt till att många kommuners riktlinjer och handlingplaner är bristfälliga genom att utgå från visioner eller enskilda insatser som exempelvis bara socialtjänstens resurer. Man efterlyser kommunövergripande handlingsplaner som inkluderar till exempel sjukvård, tandvård och mödravård .

Dessutom efterlyses en ökad medvetenhet om de kvinnor med särskilda behov, som missbrukande kvinnor eller psykiskt sjuka, som behöver mer specialiserad hjälp än vad kvinnojourerna kan erbjuda. Det är dit som många idag hänvisas.

Positiv trots brister
Trots att hon ser stora brister i fråga om hjälp och stöd till våldsutsatta kvinnor är Katarina Bergehed på Amnesty positiv inför framtiden.

– Vi tror och hoppas att det har lett till att frågan har sipprat ner i kommunerna till lokalplanet. Det är där de våldsutsatta kvinnorna finns. Det hjälper inte med en tjusig retorik på nationell nivå. Det krävs handling på lokal nivå, säger hon.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".