Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Protester mot ambassaden i Vilnius

Publicerat torsdag 24 november 2005 kl 16.41

Sveriges ambassad i Litauen utmålades i måndags kväll i litauiska tv-kanalers nyhetsprogram som en usel arbetsplats för de lokalt anställda litauerna och med en despot som chef, den nyanställde ambassadören Malin Kärre.

Anledningen är att Kärre har avskedat en litauisk medarbetare som arbetat på ambassaden i 14 år, senast med kultur-, informations- och pressfrågor.

Den avskedade kvinnan, Sniege Naku, har också fungerat som ett slags fackligt ombud för de andra litauerna på ambassaden. Hon är sjukskriven sedan några veckor. I måndags demonstrerade de statsanställdas fackförbund utanför ambassaden i centrala Vilnius i protest mot hur Sniege Naku har behandlats.

Försämrat arbetsklimat
Hon säger själv i telefon till Ekot att arbetsklimatet för litauerna på ambassaden kraftigt har försämrats sedan ambassadören nu i höst tog över chefsskapet. Malin Kärre själv vill inte säga något om varför Sniege Naku fått sparken.

– Jag kan bara konstatera vad hon har gjort och de fakta har jag. Det står jag för gentemot henne och hon kan inte arbeta kvar på den här arbetsplatsen. Det handlar bland annat om säkerhetsfrågor och det finns inga möjligheter att hon jobbar kvar under de omständigheterna.

Men säkerhetsrisken säger Snige Naku själv, handlar om att hon på morgonen öppnat ett ambassadfönster i gatuplanet för att ta emot frukosten som hennes man kom med. Dessutom hade fönstret galler, det var ingen risk alls säger Sniege Naku.

Vill inte kommentera
Hon anklagas också för att ha förolämpat en svensk ambassadanställd under en kontrovers. Naku medger att hon kallat honom obalanserad men kan inte inse att det är en grund för avsked. Malin Kärre vill inte kommentera de här detaljerna.

– Jag kan inte ge dig några detaljer om henne eftersom jag inte tycker att jag som arbetsgivare kan lämna fakta om henne. Det är en principfråga att inte lämna ut uppgifter om en anställd.

Vill ni inte skriva kollektivavtal med de lokalt anställda?

– Den allmänna instruktion jag har är att vin inte ska skriva kollektivavtal här utan vi skriver ju kollektivavtal med svenska organisationer, säger Malin Kärre.

På de statsanställdas förbund i Vilnius säger man att man nu kommer att stämma ambassaden. Det är nämligen olagligt att avskeda folk medan de är sjukskrivna. Sniege Naku fick på torsdagen sitt avskedsbrev med bud till sin bostad.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".