Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige klarar inte sitt eget klimatmål

Publicerat fredag 25 november 2005 kl 05.00
Utsläppen väntas öka.

Sverige riskerar att inte klara sitt eget klimatmål att minska utsläppen av växthusgaser till 2010. Det visar Sveriges fjärde nationalrapport om klimatförändringar till FN:s klimatkonvention.

Fram till nu har utsläppen minskat med 2,3 procent från 1990 års nivå, men utsläppen förväntas öka fram till 2010 och ännu mer till 2020 om ingenting görs.

Utsläppen av växthusgaser har de senaste 15 åren minskat inom energiproduktion, bostäder och service, jordbruk och avfallshantering. Det beror bland annat på lägre användning av kol och olja, övergång till biobränslen och på att organiskt och brännbart avfall inte längre får läggas på tipp och läcka växthusgaser.

Transporter på landsväg ökar
Men när det gäller transporterna har utvecklingen gått åt helt motsatt håll. Transporter är den enskilt största utsläppskällan och utsläppen av växthusgaser från trafiken har ökat med tio procent sedan 1990. Det beror framför allt på den svällande godstrafiken med tunga lastbilar på landsväg istället för via järnväg och sjöfart.

Det som förvirrar saken är att Sverige har två klimatmål –vårt eget nationella mål och målet enligt Kyotoavtalet. Enligt Kyotoavtalets bördefördelning får Sverige öka sina utsläpp med fyra procent mellan 1990 och 2010. Sveriges nationella mål är minska utsläppen med fyra procent under samma period.

Fram till 2010 klarar Sverige Kyotomålet, men inte sitt eget nationella mål. Enligt prognoserna hamnar Sverige på minskade utsläpp med en procent.

Kraftigt ökad kolanvändning befaras
Hetluften till atmosfären från det svenska samhället väntas tillta efter 2010. Om hela kärnkraften avvecklas förutser rapporten en kraftig satsning på naturgas för elproduktion. Man väntar att tunga godstransporter på landsväg kommer att expandera ytterligare och öka utsläppen med 30 procent. Produktionen inom järn- och stålindustrin ökar och då matas mer kol, koks och olja in i ugnarna.

Om Sverige ska hålla fast vid sitt klimatmål eller höja ambitionen krävs att regeringen föreslår en rad ytterligare åtgärder i den kommande klimatpropositionen.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".