Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pinochet firar 90-årsdagen i husarrest

Publicerat torsdag 24 november 2005 kl 22.59
Augusto Pinochet.

Bara några timmar efter att Chiles förre diktator Augusto Pinochet blivit fri mot borgen sattes han på torsdagen på nytt i husarrest inom ramarna för ett nytt åtal. Den här gången gäller det operation Colombo, då 119 vänsteraktivister dödades av den chilenska säkerhetstjänsten.

Det nya åtalet mot Augusto Pinochet gäller sex av de 119 vänsteraktivister som likviderades av säkerhetstjänsten DINA inom ramarna för operation Colombo, som genomfördes mellan maj 1974 och februari 1975.

Colombo är täcknamnet för en operation som genomfördes i Argentina och vars syfte var att få det att framstå som att vänsteraktivister i exil höll på att likvidera varandra.

DINA låg bakom
Under några veckor lyckades man, tack vare en del köpta tidningsartiklar, sprida en viss förvirring. Men det stod snart klart att det var DINA som låg bakom.

Alla kroppar utom sex har hittats och identifierats men det är dessa sex försvunna som gör det möjligt att inleda en rättegång, trots den amnestilag som gäller för brott begångna före 1976.

Chilenska domstolar beskriver nämligen en sådan situation som ”permanent kidnappning” – ett brott som pågår så länge inte kropparna hittas och som därför heller inte kan få amnesti.

Åtalet är ett direkt resultat av den konfrontation mellan Pinochet och chefen för DINA, Manuel Contreras, som domaren Victor Montiglio organiserade för några dagar sedan.

Sägs ha beordrat operationen
Konfrontationen fick domaren att dra slutsatsen att Pinochet var säkerhetstjänstens högste chef och att han inte bara kände till operationen i detalj, utan också med största sannolikhet hade beordrat den.

Inom mindre än 48 timmar har alltså två olika domare beslutat att åtala Pinochet. Men till skillnad från det första åtalet, som gäller skattebrott och förfalskning, så har den domare som driver målet om operation Colombo inte satt upp någon borgenssumma som möjliggör en tillfällig frigivning.

Pinochet, som fyller 90 år på fredagen, får alltså finna sig i att fira sin högtidsdag som fånge och det trots de drygt 80 000 kronor han betalat i borgen för att bli fri från husarresten i den första processen.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".