Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt nej från lokalt sjukvårdsparti

Publicerat fredag 25 november 2005 kl 05.42

Sjukvårdspartiet i Värmland sade på torsdagskvällen nej till att vara med och bilda ett sjukvårdsparti som ställer upp i riksdagsvalet nästa år. Därmed har fem av landets 11 sjukvårdspartier sagt nej till en satsning på riksplanet.

– Vi har gjort en valrörelse hittills och har då varit helt koncentrerade på uppdraget i landstiget. Där har vi kommit i en majoritetsposition i en koalition och vi känner att vi fortfarande måste vara helt koncentrerade kring de arbetsuppgifterna. Det är grundskälet till att vi i nuläget inte går in på det rikspolitiska planet säger Erik Jansson som är landstingsråd i Värmland.

Värmland har varit pådrivande i arbetet för bildandet av ett nationellt sjukvårdsparti. Det lokala sjukvårdspartiet fick 17 procent av rösterna i förra valet och Värmland är det enda landsting där partiet sitter i den styrande majoriteten.

Sex har sagt ja
Totalt finns 11 lokala sjukvårdspartier i landet. Sex lokalpartier har sagt ja, om än med visst förbehåll, till att gå till med planerna att bilda ett riksparti. Det är Uppland, Gävleborg, Skåne, Norrbotten, Västernorrland och Dalarna. 

I storstadsregionerna är intresset svalare. Sjukvårdspartiet i Västra Götaland meddelade redan i september att man inte orkade splittra krafterna på en satsning både regionalt och nationellt. Även Stockholm har sagt nej, liksom norra Västmanland, Östergötland och Värmland.

Blir sannolikt ett riksparti
Efter gårdagens besked står det alltså sex mot fem och frågan är om det räcker för att ta klivet till riksdagen.

– Det är självfallet så att det hade varit bättre om Värmland sagt ja. Nu är det ju så att drygt hälften av partierna i samverkansorganisationen ändå har sagt jag. Vi har kallat till en partibildande stämma den tredje december så det är väl sannolikt så att det ändå blir en partibildning även utan Värmland, säger Kenneth Backgård, ordförande i sjukvårdspartiernas samverkansorganisation.

Men om både Västra Götaland, Stockholm och nu dessutom Värmland som tidigare har vägt ganska tungt. Vilken tyngt finns kvar i det här rikspartiet?

– Partiet får nog tyngd ändå. Men vi får nog lägga upp en annan strategi när det gäller medlemsanslutning. I det stadgeförslag som vi kommer att lägga fram på stämman har vi öppnat för individuellt medlemskap och då hoppas vi på att vi ska få medlemmar även från de områden som täcks av partier som har sagt nej. Det finns trots allt väldigt många som vill vara med, säger Kenneth Backgård.

Frågan om det blir ett nationellt sjukvårdsparti inför valet 2006 avgörs den tredje december då den nationella samverkansorganisationen samlas i Uppsala.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".