Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny explosion i kinesisk kemifabrik

Publicerat fredag 25 november 2005 kl 10.05
Efter explosionen i kemifabriken i Chongqing.

För andra gången på kort tid har Kina drabbats av en svår olycka i en kemisk fabrik. Även denna gång finns oro att det cancerframkallande ämnet bensen har läckt ut i närliggande vattendrag.

Denna gång är det en kemisk fabrik i sydvästra delen av landet, i Dianjiang nära staden Chongqing som exploderat. Omkring 6 000 människor uppges ha evakuerats, skolor stängts och lokalbefolkningen uppmanas av myndighetspersoner som går från hus till hus att inte använda vattnet i den närliggande floden.

Liksom explosionen i en kemisk fabrik i nordöstra Kina nära Harbin, för snart två veckor sedan, finns alltså oro att cancerframkallande bensen läckt ut.

”Undvik floden”
Vid det tidigare utsläppet uppskattas omkring 100 ton kemikalier nått floden Songhua, den stadens dricksvattentäkt. Under torsdagen började ett flera mil långt bälte av gift flyta med floden genom mångmiljonstaden.

Ämnena är i tillräckliga koncentrationer också farliga att inandas och i Harbin har befolkningen uppmanats att även hålla sig borta från floden.

På lördagen beräknas giftet ha dragit förbi men om det kommunala vattnet som har varit avstängt sedan i tisdags kan släppas på igen är oklart. Över 50 nya brunnar har borrats för att trygga vattenförsörjningen som hittills skett med lastbilstransporter.

Sjukhusen i området har lagt upp lager av medel mot förgiftningar från bland annat bensen.

Också i Ryssland ökar oron för att giftet ska nå också dit genom bifloderna till Songhua. Det beräknas ta ytterligare ungefär två veckor.

Kinas största oljebolag CNTC pekas ut som ansvarigt för utsläppet och representanter för bolaget har framfört ursäkter för det inträffade.

Enorma miljökostnader
Med denna andra olycka på torsdagen i en kemisk fabrik på kort tid, nu alltså nära Chongqing, som också den kan ha orsakat allvarliga giftutsläpp och som för övrigt vid explosionen krävde en människas liv, kommer också Kinas miljöproblem i fokus. Den ekonomiska utvecklingen och miljösäkerheten går inte alltid hand i hand.

Av Kinas floder uppskattas 70 procent vara förorenade, surt regn faller över en tredjedel av landets yta och kostnaderna för alla föroreningarna genom exempelvis vattnet i marken och i städernas smog motsvarar enligt miljömyndigheterna här mellan 8 och 15 procent av det enorma landets hela bruttonationalprodukt.

Anders Wennersten, Peking
anders.wennersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".