Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänstermedlemmar överger Junilistan

Publicerat fredag 25 november 2005 kl 12.07

Uppdaterad 12:19
Vänsteranknutna tidigare medlemmar i Junilistan kritiserar nu partiet för att profilera sig åt höger. Författaren och journalisten Folke Schimanski var tidigare en av Junilistans profiler i Skåne, men han lämnar nu partiet i protest mot partiets politik.

– Jag tycker att Nils Lundgren har gjort markeringar som visar att partiet framstår som ett borgerligt parti. Det här med att sänka skatterna – debet och kredit går inte ihop. Det är visserligen vanligt i valsammanhang att man gör sådana uttalanden, men eftersom Junilistan ska vara ett alternativ till de etablerades valfläskpropaganda tycker jag att det är fel, säger Folke Schimanski.

– Sedan har jag förstått att ju mer pengar man har ju mindre skatt ska man betala, enligt Aktuellts undersökning i alla fall, och det tycker jag är helt horribelt.

Folke Schimanski positionerar sig själv politiskt som till vänster om socialdemokraterna. En annan vänsterinriktad företrädare är ekonomen Stefan de Vylder, och båda har nu lämnat Junilistans förtroenderåd.

Demokratibrist
Förutom i sakfrågorna anser Folke Schimanski också att det finns för stora demokratiska brister i Junilistan för att han skulle vilja ställa upp som kandidat.

Det handlar om att Junilistan inte är ett parti i traditionell bemärkelse där politiken formas av medlemmarna.

I Junilistan är det partistyrelsen som enväldigt bestämmer vilken politik som ska föras. Den som tycker att det är en bra politik kan gå med som sympatisör men kan inte påverka politiken.

Även om de är få är avhoppen känsliga för Junilistan. Junilistan vill ju se sig som tvärpolitisk rörelse som inte tar ställning mellan de politiska blocken.

Om då de viktiga företrädarna med vänsterprofil lämnar organisationen blir det svårare att upprätthålla bilden som ett parti som står över blockpolitiken.

Räknar med avhopp
Junilistans ordförande Nils Lundgren beklagar att Folke Schimanski har lämnat organisationen men säger att avhopp var något man fick ta med i beräkning.

– När vi har haft den långa debatten om att ställa upp i riksdagsvalet, då har debatten gällt vad vi är ense om i inrikespolitiken. Ekonomisk politik till exempel. Vi har sagt oss att om vi gör det är det åtskilliga som kommer att välja att inte vara med för att de tycker att det ligger för långt till höger eller för långt till vänster.

– Så en del kommer att lämna oss, och det gör de. Det har varit förbluffande få än så länge. Det kan ju bli fler. Jag har ingen aning, säger Nils Lundgren.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".