Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på fängelse i Systemeträttegång

Publicerat fredag 25 november 2005 kl 16.50

I den första rättegången om muthärvan inom systembolaget yrkade åklagaren Björn Blomqvist i sin slutplädering på fängelse för leverantörsfirman Vin-Trägårdhs vice vd Niklas Davidsson.

I den första rättegången om muthärvan inom systembolaget yrkade åklagaren Björn Blomqvist i sin slutplädering på fängelse för leverantörsfirman Vin-Trägårdhs vice vd Niklas Davidsson.

– Det handlar om stora belopp och det handlar om mycket aktiv raggning av mutkolvar. Det här har ett mycket högt straffvärde. Det finns ingen annan möjlighet än en frihetsberövande påföljd. Jag yrkar på minst två års fängelse, sade åklagaren Björn Blomqvist.

Lägger ansvaret på vice vd
Därmed lägger han en stor del av ansvaret för det som skedde i familjeföretaget Vin-Trägårdh på Niklas Davidsson. Vd, hans far Stig Davidsson, har inte kunnat delta i rättegången på grund av sjukdom.

Men det var från hans konto som över 600 utbetalningar gick till de åtalade systembutikscheferna. Enligt åklagaren skedde det för att Vin-Trägårdhs produkter skulle gynnas i systembutikerna.

Niklas Davidsson har förnekat att han arbetat med systembolagsbutikerna, eller haft insyn i Vin-Trägårdhs ekonomi. Men åklagaren Björn Blomqvist anser att han som vice vd måste ha vetat vad som pågick.

– Det är orimligt att tro att en person i Niklas position inte skulle ha mycket god inblick i företagets hela ekonomi, säger han.

Yrkar på böter för butikschefer
Niklas Davidssons assistent har enligt åklagaren varit delaktig i Vin-Trägårdhs aktiviteter och bör ha ett kraftigt bötesstraff, tyckte åklagaren.

– Oavsett vad hon inte minns så har hon ringt runt, hämtat in kontonummer, erbjudit deltagande i tävlingar, bonussystem och så vidare, säger Björn Blomqvist.

Och de femton butikschefer som nekat till att ha tagit mutor, ville åklagaren ska dömas till bötesstraff,  de tre som fått mest pengar bör dessutom dömas villkorligt sa Björn Blomqvist.

– I de översikter som jag har presenterat så framgår det att 30 – 35 personer har kunnat få betalt inom en eller två dagar. Det här visar att butikscheferna har ingått i ett utbetalningssystem för mutor, säger vice överåklagare Björn Blomqvist.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".