Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppåt för utländska investeringar i Sverige

Publicerat fredag 25 november 2005 kl 18.47

Det ser inte fullt så dystert ut längre när det gäller utländska direktinvesteringar i Sverige. Förra året uppgick de till närmare 95 miljarder kronor, visar den senaste betalningsbalansstatistiken från Riksbanken.

Kurvan för de utländska direktinvesteringarna i Sverige har dessutom böjt av uppåt igen enligt Riksbankens statistik för det tredje kvartalet i år.

I somras kom Riksbanken med en dyster statistik där de utländska direktinvesteringarna i Sverige föreföll minska snabbt. Under det andra kvartalet handlade det till och med om negativa investeringar som gav ett utflöde på drygt 20 miljarder kronor i stället för det mer normala inflödet.

I den näringspolitiska debatten användas siffrorna som ett argument för att ett dåligt investeringsklimatet gör att utländska investerare alltmer vänder Sverige ryggen.

Men i sin rapport för det tredje kvartalet har Riksbanken lyft siffrorna för de utländska direktinvesteringarna både för 2004 och de två första kvartalen i år:

Ändrade siffror
– Vi har höjt prognoserna för vinsterna i de utlandsägda företagen. Det påverkar storleken av de återinvesterade vinstmedlen, säger Lars Forss vid Riksbankens avdelning för penningpolitik, till TT.

Även siffrorna för svenska direktinvesteringar i utlandet har ändrats sedan förra rapporten men inte lika mycket som de utländska direktinvesteringarna i Sverige. Med de nya siffrorna blir de utländska direktinvesteringarna i Sverige 80 miljarder högre 2004 och närmare 40 miljarder högre under de två första kvartalen i år jämfört den förra rapporten.

Obalans

Fortfarande är det dock en stor obalans i flödet av direktinvesteringar över gränserna. För 2004 var de svenska direktinvesteringar i utlandet drygt 60 miljarder kronor större än motsvarande utländska investeringar i Sverige.

I år har skillnaden mellan de två flödena växt rejält och uppgår till närmare 120 miljarder kronor för de tre första kvartalen.

Som direktinvestering räknas när någon nyinvesterar i verksamhet eller köper majoriteten i existerande företag i ett annat land. Direktinvestesteringarna varierar vanligtvis rejält med konjunkturen och beror också på hur stora koncerner väljer att hantera sina kassaflöden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".