Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill ha nya riktlinjer för apatiska barn

Publicerat lördag 26 november 2005 kl 08.30

I början av november kom Socialstyrelsen med rekommendationer för hur asylsökande apatiska barn ska vårdas. Nu kräver Svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn i en skrivelse till Socialstyrelsen att rekommendationerna ska dras tillbaka och arbetas om.

– Jag tycker att vi ska få mera konkreta riktlinjer som hjälper oss i vår behandling av dessa barn, säger Tor Lindberg, ordförande i arbetsgruppen.

Det handlar om Socialstyrelsen så kallade meddelandeblad som gått ut till vårdpersonal, socialtjänst och skolhälsovården. Det innehåller bland annat rekommendationer för hur man kan förebygga att asylsökande barn blir apatiska.

Bra med förebyggande
Att arbeta förebyggande är bra, tycker barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn, men kommer med kritik mot andra delar i meddelandebladet.

Det handlar till exempel om att det inte ges några tydliga råd för hur de barn som blivit apatiska ska vårdas. Barnläkarna reagerar också starkt på att Socialstyrelsen i meddelandebladet skriver att man måste vara uppmärksam på att det ”finns exempel på att tillståndet varit av manipulerande karaktär”.

Det är kränkande tycker Tor Lindberg.

– Det finns ju i alla familjer att barn kan vanvårdas. Det blir en generalisering som blir synnerligen olycklig, säger han.

Vill att det ska skrivas om
I ett brev till Socialstyrelsen skriver barnläkarna att de vill att meddelandebladet ska dras tillbaka och skrivas om. Men det kommer Socialstyrelsen inte att göra, säger generaldirektören Kjell Asplund.

– Det kommer vi inte att göra. Vi tycker att det som står där håller bra för dagen. Men det här är ju ett område där kunskaperna är väldigt sparsamma. Man får allt mer erfarenhet av vilka modeller som fungerar för de här barnen och man kan behöva modifiera det framöver, säger han.

När kan ni behöva göra det?

– Det kan jag inte säga nu. Det beror på i vilken takt nya, hårda fakta kommer in, säger Kjell Asplund, generaldirektör på Socialstyrelsen.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".