Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Falsk identitet ska skydda poliser

Publicerat lördag 26 november 2005 kl 09.03

Uppdaterad 16:15
Poliser som infiltrerar kriminella gäng ska få använda sig av falska pass och körkort. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss.

Möjligheten till falsk identitet saknas idag och gör att poliser som jobbar med infiltration av kriminella gäng riskerar att avslöjas, säger justitieminister Thomas Bodström.

– När det gäller den organiserade brottsligheten finns det ytterst sällan vittnen som vill ställa upp och berätta vad de vet. Då är poliserna de som kan infiltrera och se till att de som gjort sig skyldiga till allvarliga brott.

Men då måste de ha möjlighet att ha fingerade identiteter. Annars avslöjas de direkt genom till exempel kontroll av körkortsregistret.

Ovanligt att gå under cover
Det är relativt ovanligt att svenska poliser arbetar under cover, det vill säga utger sig för att vara en privatperson i kontakten med grovt kriminella.

Metoden används för att få fram information som polisen inte kan samla in genom konventionella spaningsmetoder och används bara vid grov brottslighet, främst grova narkotikabrott men också i samband med människorov eller grova stölder av vapen eller konst.

Genom att införa så kallade skyddsidentiteter vill regeringen göra det omöjligt för kriminella att kolla upp polisens infiltratörer med hjälp av offentliga register.

Skyddsidentiteter ska också kunna användas av militärer och Säpo-anställda med känsliga arbetsuppgifter.

Bod vill helst att en fristående myndighet skapas med uppgift att besluta om vem som ska få användas sig av en skyddsidentitet.

Ser inga risker med förslaget
I efterhand ska besluten kunna granskas tvångsmedelsnämnden, det parlamentariska organ som bland annat ska granska användningen av telefonavlyssning och kameraövervakning.

Thomas Bodström ser inga risker med förslaget men anser att möjligheten till att få en påhittad identitet måste vara strängt kontrollerad.

– Om det här bara används på rätt sätt så ser jag bara fördelar. Det kommer vara ett viktigt led i kampen mot organiserad brottslighet, säger justitieminister Thomas Bodström.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".