Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Italien har Europas lägsta tillväxt

Publicerat lördag 26 november 2005 kl 12.52

Det är slut med det ljuva livet i Italien. Det skriver tidningen Economist, som i veckans nummer presenterar en fjorton sidor lång granskning av den italienska ekonomin, som halkat efter ända sedan 1990.

Tillväxten i Italien har sammantaget de senaste femton åren varit den lägsta bland alla EU-länder. I år till och med krymper ekonomin förmodligen.

Efterkrigsåren var en färd mot bättre tider med ett toppår 1987, då Italien ansåg att landet gått förbi Storbritannien.

Kurvorna pekar åt fel håll
Men nu verkar alla kurvor i Economist olika diagram peka åt fel håll. Exporten är lägre än från Tyskland, Frankrike och Spanien medan arbetskostnaderna hör till de högsta, sysselsättningsgraden är betydligt lägre och produktiviteten har fallit.

Numera i och med övergången till euro 2002 finns inte längre devalvering som en räddningsplanka. Levnadskostnaderna har stigit kraftigt och de designmedvetna italienarna avstår från nya bilar och till och med från kostyminköp, påstås det.

Economist granskning är en nedslående beskrivning. Företagsskandaler, skatteflykt, svartbyggen, medelålders som bor kvar hemma för att annat inte står buds, få föder barn medan alltfler blir pensionärer som ska försörjas.

Vad gick då fel?

Förvrängda styrkeförhållanden
Den italienske finansministern Guili Tremonti vill gärna finna syndabockar, skrivet Economist, han skyllde först på terrorattackerna den 11 september 2001, sedan på euron och Kina. Visst har globaliseringen lett till hård konkurrens för Italien, som tillverkat textilier, skor och hantverk bland annat, men enligt tidskriften är det stela strukturer och brist på reformer, som är orsaken.

Monopol eller skydd av branscher har förvrängt styrkeförhållandena för allt från banker till taxibolag och apotek.

Premiärminister Silvio Berlusconis regering har gjort det mesta fel och struntat i behövliga omstruktureringar.

Men oppositionsledaren Romano Prodi inger inte mycket hopp även om han ser ut att kunna vinna valet i vår. Han får svårt att samla sina nio partier och skapa en strategi.

Tiden Italiens botemedel
Men andra länder har lyckats vända i djupa svackor, så tiden blir kanske Italiens botemedel.

Den internationella organisationen World Economic Forum, arrangören bakom världsledarnas Davos-konferenser, rankade Italien på plats 47 strax ovanför Botswana tidigare i år, förödmjukande tyckte man i Italien.

Economist granskning ska också ha gjort Berlusconi rasande.

Alice Petrén, Barcelona
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".