Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner kräver nya regler för plusjobb

Publicerat söndag 27 november 2005 kl 08.37

Sveriges kommuner kräver att villkoren för de så kallade plusjobben ändras. För att skriva på avtalen med arbetsförmedlingen vill kommunerna att också arbetslösa med socialbidrag får räknas med.

Lars Malmström, områdeschef för socialbidrag i Jönköping, och en av dem som har reagerat.

– Inom de grupper som har socialbidrag har vi många som är arbetslösa. Vi vill göra vad vi kan för att få tillbaka dem till arbetsmarknaden, säger han.

Är det här människor som har gått arbetslösa länge?

– Ja, många har heller inte rätt att få a-kassa. Det innebär ju att man oftast inte får så mycket insatser från arbetsförmedlingen, säger Lars Malmström.

Gäller bara långtidsarbetslösa
De så kallade plusjobben gäller bara långtidsarbetslösa som varit inskrivna på arbetsförmedlingen mer än två år. Det betyder att om man av någon anledning trillat ur systemet så omfattas man inte.

Det kan vara personer som studerat, varit hemma med barn eller kanske missat besök på arbetsförmedlingen och därför inte räknats som inskriven på arbetsförmedlingen under hela den tid som krävs.

Bara i Jönköpings kommun kan det handla om någonstans runt 150 personer. I ett brev till regeringen kräver organisationen Sveriges Kommuner och Landsting att reglerna ändras.

I Jönköping, liksom på flera andra håll, väntar kommunen med att skriva på några avtal med arbetsförmedlingen innan man fått ett besked.

– Jag tycker att det här är en möjlighet för de grupper som står lite längre ifrån arbetsmarknaden att få ett fotfäste eller komma in. Vi tycker att det här ska vara öppet för alla långtidsarbetslösa oavsett om man varit inskriven på arbetsförmedlingen eller ej, säger Lars Malmström.

Regeringen svarar med kalla handen
Men hos regeringen möts kommunernas krav med kalla handen. Arbetslivsminister Hans Karlsons pressekreterare säger till Ekot att det ursprungliga förslaget står fast eftersom målgruppen redan är tillräckligt stor. Det kommer därför att bli ett nej.

För kommunerna skulle ändare regler samtidigt ha inneburit sänkta kostnader för socialbidrag, men att det skulle vara den verkliga orsaken till kravet, förnekar Lars Malmström i Jönköping.

– Vårt intresse är primärt inte att minska kostnaden, utan hjälpa människor tillbaka till arbetsmarknaden, säger Lars Malmström vid Jönköpings kommun.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".