Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingars asylskäl prövas inte i Sverige

Publicerat söndag 27 november 2005 kl 12.30

Var femte flykting som avvisas från Sverige har inte fått inte sina asylskäl prövade här. De avvisas som så kallade Dublinfall till det EU-land de av någon anledning stannat i på vägen hit. (P1 Kaliber)

Preliminär statistik från EU, som P1-programmet Kaliber fått tillgång till, visar att ungefär 8 000 personer skickats mellan Dublinstaterna bara under första halvåret i år.

En av de är Kallel Maulud, som flytt från ett dödshot i Irak.

– De slog i dörren och kom in. Min pappa var med dem också.

Ville din pappa döda dig?

– Ja, och jag trodde att livet var slut. Min mamma sa att hon ingenting kunde göra åt det. Vill du leva då åker du härifrån, sa hon, berättar Kallel Maulud.

Tvivlar inte på hans berättelse
De svenska myndigheterna tvivlar egentligen inte på att Kallel Maulud flyr för sitt liv. Men eftersom hans flyktbil från Irak gjorde ett stopp i Italien på vägen hit, ska han tillbaks dit.

Det spelar ingen roll att Kallel har fast jobb, vänner och bostad efter fyra år i halländska Fegen. Dublinreglerna väger tyngre.

På Migrationsverket på Arlanda flygplats bekräftar Magnus Beierlein att hans arbete numera handlar allt mindre om att utreda varför någon flytt hit, och allt mer om att ta reda på vilken resväg de valt.

Kallel Maulud har en vän från Irak som också tog sig till Fegen i Halland. Men han hade mer pengar och flög rakt in till Sverige. Därför får han stanna. Kallel Maulud, som var fattigare, tvingades till lastbilen som stannade och rastade i Italien.

I tisdag flögs Kallel Maulud dit. Fast jobb, bostad och vänner har bytts mot sovsäck, parkbänk och rädsla i Rom.

– Jag mår jättedåligt. Jag sitter på tågstationen nu. Det är ingen som vill ha mig, säger han.

Vad har de sagt om din asylansökan?

– De har inte sagt något.

”Det finns skillnader”
Migrationsminister Barbro Holmberg håller med om att konsekvensen av Dublinreglerna ibland kan tyckas onödiga, men hon försvarar principen i stort.

– Om man flyr för sitt liv från Irak, om man verkligen flyr undan förföljelse så måste man ju känna en oerhörd lättnad att få komma till något EU-land, även till Italien. Det är det som är det viktiga, säger hon.

I det ena fallet får man sova i en park, i det andra kan man fortsätta att jobba på sitt fasta jobb.

– När det gäller mottagandet så finns det skillnader. Det är helt klart, säger migrationsminister Barbro Holmberg.

Lars Truedson
lars.truedson@sr.se

Martin Wicklin
martin.wicklin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".