Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kränkningar av fångar ökar

Publicerat måndag 28 november 2005 kl 05.30
Fångar behandlas illa.

Kriminalvården i Sverige drar på sig allt mer kritik från justitieombudsmannen för hur fångar behandlas. Hittills i år har 121 fall av kränkningar av fångarnas rättigheter konstaterats, vilket är en fördubbling på bara några år, visar en granskning som SR Uppland har gjort.

Gustaf Odéen sitter på Åbyanstalten utanför Uppsala där personalen vid upprepade tillfällen har frångått reglerna.

– När man sitter på en anstalt är man helt beroende av personalen och då måste man kunna lita på personalen. Jag tycker det är skrämmande med tanke på att det ska vara en rättsvårdande myndighet, säger han.

Fånge kallas idiot
Vårdare på anstalten Visby kallar fånge för idioten, Skogomeanstalten dröjer ett halvår med att ge viktigt besked till fånge, personalen på Österåker tvingar intagen att uträtta sina behov i papperskorg.

Det här är bara några av de 121 fall i år där JO konstaterat att fångar behandlats i strid med reglerna för en human och rättssäker kriminalvård. Det är mer än dubbelt så många fall som år 2000, då det var 55 JO-kritiska beslut.

Att anstalter och häkten drar på sig allt mer kritik är ett problem, menar justitieombudsmannen Cecilia Nordenfelt.

– Det är klart att det är ett problem. Det talar om att verksamheten inte fungerar tillräckligt bra, säger hon.

Av samtliga 121 fall i år handlar nästan hälften om långsam handläggning och hur personalen åsidosätter rättssäkerheten. Beslut motiveras inte, de intagna ges ingen möjlighet att överklaga och besked om en permission kan en anstalt ge samma dag som den ska börja gälla

Handlar ofta om stress
Läser man förklaringarna som kriminalvården ger till JO handlar det ofta om stress, bristande rutiner eller att personalen inte känt till reglerna.

Gunnar Oldfelt är controller på Kriminalvårdsstyrelsen där man ska se till att fångarnas rättigheter inte åsidosätts.

– Vi har naturligtvis ett ansvar att försöka se till att det finns kompetensmöjligheter, att vi har bra föreskrifter och anvisningar, säger Gunnar Oldfelt.

På Åby utanför Uppsala har JO gång på gång riktat kritik mot anstaltens sätt att hantera ansökningar från fångar.

– Om man vill ha en permission så får man svar kanske Dagen innan eller samma dag. Det skapar en väldigt osäker stämning. Folk vill planera, de vill veta att de kan komma ut och göra det här ärendet, eller att de inte kan göra det. Tyvärr verkar det inte som att man bryr sig om att JO kritiserar, utan man verkar tycka att det spelar mindre roll, säger Gustaf Odéen, en av de intagna på Åbyanstalten.

Hur påverkar det er att man inte följer reglerna?

– Om inte de följer lagar och regler då är det svårt att förstå varför den intagna ska göra det, säger han.

Jonas Alsgren, SR Uppland
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".