Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora motsättningar när klimatmöte inleds

Publicerat måndag 28 november 2005 kl 12.00

På måndagen inleds FN:s stora klimatmöte i Montreal i Kanada. Detta är det första mötet sedan Kyotoprotokollet trädde i kraft i våras. Nu ska man börja diskutera framtida åtaganden efter Kyotoprotokollet.

– Jag är försiktigt optimistisk. Det här är ett spännande, vi har svåra frågor som handlar om att slutföra förhandlingarna om själva Kyotoprotokollet. Vi ska inleda diskussioner om framtiden, säger miljöminister Lena Sommestad.

Enligt Kyotoprotokollet ska världens rika industriländer minska sina utsläpp av växthusgaser med omkring fem procent till 2012.

Kyotokontroll en knäckfråga
En av de svåra knäckfrågorna vid mötet i Montreal blir hur man ska kontrollera att Kyotoavtalet verkligen efterlevs.

– Här handlar det om att vi ska fata beslut om vad som ska hända med de länder som inte efterlever protokollet och hur hårda regimer vi ska ha här, juridiskt. Det finns länder som inte har samma intresse att vi ska nå framgång på det området, säger Lena Sommestad.

Det straff som diskuteras är att den som inte uppfyller sitt åtagande i tid kommer att få ökade krav på utsläppsminskning i nästa period. Landet kan också utestängas från handeln med utsläppsrätter. Sådana straffsanktioner vill inte Ryssland, Kanada och Japan ha. De anser att det inkräktar på suveräniteten. Stora utvecklingsländer som Kina och Indien måste på sikt göra utsläppsminskningar, men det vill de inte diskutera.

”Jag känner en viss oro”
Det finns också ett frågetecken för hur USA kommer att uppträda vid mötet.

– Jag känner en viss oro eftersom USA hittills har varit mycket negativa mot att överhuvudtaget diskutera framtiden efter Kyotoprotokollet, säger miljöminister Lena Sommestad.

Trots att USA inte har godkänt Kyotoavtalet och inte heller tänker göra det deltar man i mötena och drar i handbromsen. Sedan 1990 har USA ökat sina utsläpp med 13 procent och USA vill inte höras talas om några åtaganden efter 2012.

– Min förhoppning är att USA trots allt inte ska blockera för övriga länder att föra de här samtalen. Vi har nu många länder också bland de stora u-länderna som har ett positivt intresse av en framtidsdiskussion. Det är min förhoppning att USA ska respektera detta, säger Lena Sommestad.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".