Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Toppmöte i Barcelona utan flera toppar

Publicerat måndag 28 november 2005 kl 07.17

Det toppmöte som just nu pågår i Barcelona mellan EU-länderna och tio arabstater runt Medelhavet skulle bli en historisk händelse. Men efter att merparten av de högsta ledarna från arabländerna har hoppat av har mötets betydelse minskat.

Trots avhoppen blev det långa diskussioner när terrorism diskuterades på söndagen, säger utrikesminister Laila Freivalds.

– Det skulle vara en framgång om man i det här sammanhanget kunde hitta en enighet för det skulle underlätta till exempel det arbete som pågår inom FN, säger Laila Freivalds.

Små chanser till enighet
Många här bedömer chanserna som små att arabländerna och Israel ska enas om begreppet terrorism, när de inte gjort det hittills. Men den svenska utrikesministern vill vara hoppfull och talade i natt om att det i överläggningarna riktats en vädjan till parterna.

– Den riktades mot Israel och mot arabländerna. Kanske framförallt mot Israel, säger hon.

EU har under Barcelonaprocessens tio år gett omkring 85 miljarder kronor i bistånd och drygt 100 miljarder i lån till arabländerna, men företagsinvesteringarna har inte följt samma utveckling.

Förvåning i arabländer
Arabiska journalister säger till Ekot att de var förvånade över att deras länder inte visade EU mer uppskattning genom att delta.

Laila Freivalds menar dock att det är viktigt att fortsätta bistå i utvecklingen av frågor som EU prioriterar.

– Det är nödvändigt att även finansiellt stödja demokratiprocessen, att involvera människor i en utveckling mot demokrati, respekt för mänskliga rättigheter, kvinnors situation.

Vilka chanser har Barcelonaprocessen att överleva?

– Jag tror att de är mycket goda. Alla parter inser betydelsen av det här samarbetet och det stöd som EU kan ge till arabländerna, inte minst i deras egen reformprocess, säger utrikesminister Laila Freivalds.

Alice Petrén, Barcelona
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".