Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krogar vill ha uteservering på vintern

Publicerat måndag 28 november 2005 kl 07.46
Krögare vill ha vinterservering.

Rökförbudet på svenska krogar har lett till att fler restauranger vill ha uteserveringar även på vintern. Hittills har ett hundratal tillståndsansökningar kommit in till kommunerna. Men kommunerna gör olika bedömningar, visar en genomgång som Ekot har gjort.

Hotell Lydmar är en av näringsidkarna som har fått tillstånd för en uteservering även på vintern.

– För att rökare ska slippa lämna sin drink vid bardisken kan man nu ta med sig den och fortsätta att njuta av sin cigarett tillsammans med sin drink här ute, säger Annika Gillemo, restaurangchef på Lydmar.

Rökförbudet ligger bakom
Rökförbudet infördes 1 juni i år och innebär att kroggäster numera måste gå ut för att ta en cigarett. Finns det en vinteruteservering har gästerna möjlighet att ta med sitt glas ut och många krogar tycker att det blir större ordning.

Hittills har 153 ansökningar om tillstånd för uteservering vintertid kommit in, enligt en enkät som Ekot har skickat till landets kommuner. Ansökningarna har ökat kraftigt sedan rökförbudet infördes.

Men det finns skillnader mellan kommunerna när det gäller tillstånden. I Sundbybergs kommun måste man ha bygglov för att ha uteservering året runt. I Sala får man inte ta med sitt glas ut eftersom det inte serveras mat.

Tillåts inte på flera håll
I flera kommuner, bland annat Östersund och Eskilstuna tillåts inte uteserveringar vintertid över huvudtaget. Orsaken är bland annat att uteserveringarna utgör ett hinder för snörökning.

I Göteborg ska uteserveringens bord och stolar vara borta senast sista september, säger Sigurd Hasselbom, tillståndsansvarig på trafikkontoret i Göteborg.

– Vintertid har vi egentligen inga uteserveringar alls, säger han.

Varför inte då?

– Därför att vi har ett beslut sedan länge att tiden slutar den 30 september.

Hur kommer det sig att Göteborg gör en annan bedömning än till exempel Stockholm?

– Stockholm, Göteborg och Malmö och många andra städer har ju olika bedömningar och det beror snarast på att man har möjlighet att göra sådana bedömningar, säger Sigurd Hasselbom i Göteborg.

Om Lydmar inte hade fått sitt tillstånd hade det inneburit mer krångel, säger restaurangchef Annika Gillemo.

– Då hade folk förmodligen stått i klungor vid vår askkopp vid entrén och sedan hade dörrvakterna fått agera lite poliser, mer än vad de behöver göra annars. Sena timmar tar folk gärna med sig sitt glas. De tänker inte på att man i det här landet inte får stå med sitt glas på trottoaren, säger Annika Gillemo.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Research Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".