Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen samsyn om röstning om biltullar

Publicerat måndag 28 november 2005 kl 10.11
Stockholms finansborgarråd Annika Billström.

Uppdaterad 17:45
De politiska partierna i Stockholms stadshus ska själva få bestämma vad som ska stå på valsedlarna i folkomröstningen om trängselskatten i samband med valet nästa år.

Det är en följd av att partierna inte kan komma överens om hur valsedlarna ska utformas. Det säger det socialdemokratiska finansborgarrådet Annika Billström.

De politiska partierna i Stockholms stadshus ska själva få bestämma vad som ska stå på valsedlarna i folkomröstningen om trängselskatten i samband med valet nästa år.

Kan inte enas
Det är en följd av att partierna inte kan komma överens om hur valsedlarna ska utformas. Det säger det socialdemokratiska finansborgarrådet Annika Billström.

Socialdemokraterna styr Stockholm tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet och inleder efter årsskiftet försöket med trängselskatter. Stockholmarna ska i samband med valet i höst säga ja eller nej genom en folkomröstning.

Diskussionerna om hur valsedlarna ska se ut har nu slutat i oenighet, säger Annika Billström. Därför kommer hon att kalla till möte med partierna i Stockholm om att alla får utforma sin egen text på ja och nejsedlarna.

- Det här är första gången som Stockholm stad ska folkomrösta och då kan vi inte ha ett politiskt käbbel om formuleringar och valsedlar utan då tycker jag att det är mest demokratiskt att låta varje parti gå fram med det de tror på, säger Annika Billström.

Oenighet om inkomsterna
Socialdemokraterna vill satsa inkomster från trängselskatten på att bygga nya ringleder för biltrafiken. Men det vill inte samarbetspartierna vänsterpartiet och miljöpartiet.

Annika Billström säger att det teoretiskt sett kan bli lika många alternativ att rösta på som partier och att det blir en förhandlingsfråga efter valet vilken linje som kommer att segra.

Moderata samlingspartiets oppositionsborgarråd Kristina Axén-Olin har ingen förståelse för att Annika Billströms utspel.

– Det blir ju liksom farsartat. Jag vet inte hur den här folkomröstningen ska sluta. Nu blir det verkligen rena cirkusen när vi nu ska ha ett antal olika valsedlar dessutom. Man borde naturligtvis bara ha en rak fråga. Ska Stockholm ha biltullar/trängselskatter, ja eller nej, föreslår Axén-Olin.

De borgerliga enas
Enligt Annika Billström har just moderaterna anklagat socialdemokraterna för att vilja censurera vad som ska stå på valsedlarna. Därför har nu socialdemokraterna ändrat sig säger Annika Billström.

Hon tror att de borgerliga partierna i Stockholm kommer att kunna ena sig om en gemensam nej-sedel. Ja-sedlar kommer det däremot att bli fler av säger hon.

– Det är upp till varje parti. Om det är så att de borgerliga vill ha ett gemensamt nej och en gemensam valsedel, får de det.

Även finansminister Pär Nuder talade om satsningar på ringleder för biltrafiken i Stockholmsområdet inför socialdemokraterna i Stockholms län.

Enligt Annika Billström vill socialdemokraterna nu framstå som partiet som står för både miljötänkande och biltrafik.

– Det vi behöver det är både- och perspektivet. Vi behöver få bort trängseln i Stockholms innerstad. Vi behöver få en bättre luftmiljö, renare luft. Luften är alldeles för förorenad och det löser man med både och, både vägutbyggnad men också genom att öka kapaciteten i kollektivtrafiken, säger Billström.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".