Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rusta slutar sälja luftvapen

Publicerat måndag 28 november 2005 kl 12.30
Soft air guns har använts vid rån.

Uppdaterad 15:00
Varuhuskedjan Rusta har beslutat att omedelbart sluta sälja luftvapen, så kallade soft air guns, i sina butiker. Orsaken är att många kunder reagerat kraftigt på försäljningen.

– Folk är oroliga för den här rånvågen som är. De är oroliga för att vi gjort det möjligt för fler att få tag på vapen som liknar riktiga vapen. Även om det inte har hänt måste vi ta kundernas oro på allvar, säger Anders Forsgren som är delägare i Rusta.

Risk för skador
Soft air guns är ett luftvapen men det är förvillande likt ett vanligt vapen och har därför använts vid rån. Dessutom finns risk för skador om kulan träffar olämpligt.

Rusta är inte ensamma om att sälja soft air guns. Teknikmagasinet är en av storsäljarna. Men försäljningen är omdebatterad även internt säger Teknikmagasinets vd Jannis Östlund.

– Vi har ändå behållit dem eftersom det funnits en marknad, de flesta sköter sig och lagstiftaren tycker inte att de ska förbjudas.

Kan det bli aktuellt att de åker ut?

– Det känns som att varje år kommer vi närmare och närmare att de får sparken ur sortimentet. Fram till vårkanten kanske de åker ut, säger Jannis Östlund.

Rikspolisstyrelsen har länge krävt hårdare kontroll av soft air guns. Till exempel att de bara ska få säljas av vapenhandlare med registrering av kunder.

Lätt att få tag i
Trots dagens 18-årsgräns har många ungdomar lätt att få tag i vapnen som de till exempel leker krig med.

Det har redan lett till incidenter, säger Claes Johansson på Rikspolisstyrelsen.

– Vi har flera exempel när polisen dragit vapen mot ungdomar, alltså sina skarpa tjänstevapen, därför att de har mötts av soft air guns.

Frågan ligger nu på regeringens bord och ett förslag till ändrade regler väntas i mars. Men det utredningsförslag som nyligen presenterades föreslog inte ett förbud mot butiksförsäljning utan bara krav på registrering av försäljarna.

Det är Claes Johansson inte nöjd med.

– Vi tycker inte att det är tillräckligt för att komma tillrätta med problemet.

Varför är det inte tillräckligt?

– Du får inte kontroll över vart vapnen hamnar. Du får inte heller kontroll över hur många vapen som importeras. Det har vi på vapenhandlare och därför tycker vi att det är lämpligt att försäljningen ligger där, säger Claes Johansson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Therese Gabrielsson, SR Kronoberg
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".