Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Människosmugglare lockas av att Sverige följer FN:s barnkonvention

Publicerat måndag 28 november 2005 kl 14.14

Uppdaterad 16:00
På måndagen fortsatte förhören med den man och den kvinna som gripits misstänkta för grov människohandel med kinesiska barn och ungdomar. Att just Sverige används som transitland beror på att man här följer FN:s barnkonvention, säger Helena Karlén som är generalsekretare för svenska Ecpat, en organisation som arbetar mot barnsexhandel.

– Med respekt för FN:s barnkonvention så får svenska myndigheter inte låsa in minderåriga oavsett nationalitet. I det här sammanhanget har det tjänat människohandlarnas intressen på så sätt att de kinesiska barnen har kunnat avvika tämligen omgående, säger Helena Karlén.

– Man kan dra slutsatsen att det är en bra och enkel entrébiljett till Schengenområdet att låta barnen komma via Sverige.

Likartade berättelser
Alla europeiska länder har skrivit på barnkonventionen men vad det handlar om är hur den tillämpas. De flesta länder väljer i strid med konventionen att hålla barn och ungdomar inlåsta under asylprocessen, till nackdel för människosmugglare. 

Helena Karlén på Ecpat säger också att det finns mycket som tyder på att smugglingen av de kinesiska barnen är ovanlig, inte minst för att deras historier är så likartade. De är i samma ålder, mellan 12 till 15 år, de har haft med sig ungefär samma summa pengar och ett simkort för att kunna ringa med mobiltelefon. Av de 104 barn som har kommit till Sverige på ett år, har 94 barn försvunnit kort efter att de har sökt politisk asyl.

De fyra kinesiska barn som påträffades i en Stockholmsförort i fredags kom från Norge och har nu förts tillbaka dit.

På internationella åklagarkammaren i Stockholm som arbetar med ärendet vet man inte hur många barn som fortfarande kan finnas gömda i Sverige och hur många som är inblandade i smugglingen och därför är man också förtegen om hur utredningen går.

Prostitution eller slavarbete
Ännu vet man inte vad syftet med smugglingen av barnen är. Men det finns uppgifter om liknande händelser tidigare. För tre år sedan, till exempel, kom flera hundra kinesiska flickor till Holland som försvann och senare återfanns inom prostitution. Helena Karlén på Ecpat befarar att barnen som har kommit till Sverige är tänkta att utnyttjas i bland annat sexhandel i andra länder i Europa och USA.

– Det som ligger oerhört nära till hands att misstänka är att många av dem kommer att hamna i sexhandel. Man kan mycket väl också tänka sig att det handlar om till exempel fabriksarbete under mer eller mindre slavliknande förhållanden.

Vad är det som gör att det kommer barn från just Kina?

– Även om Kina också har ratificerat FN:s barnkonvention så är det ingenting kring frågorna om sexuella övergrepp, barnpornografi och barnsexhandel som står på dagordningen och som man har tagit tag i i Kina, säger Helena Karlén generalsekretare för svenska Ecpat.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".