Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Broderskap för slopad förmögenhetsskatt

Publicerat måndag 28 november 2005 kl 16.45

De kristna socialdemokraterna i Broderskapsrörelsen kräver att förmögenhetsskatten avskaffas helt. Skatten har stort symbolvärde för många inom partiet, som avvisat de borgerliga partiernas krav att slopa skatt på förmögenhet.

– Vi tycker att det är en ganska omodern skatt och vi tror inte att den har det stora symbolvärde som det ibland hävdas i vårt parti, säger Broderskaparnas styrelseledamot, riksdagsmannen Pär Axel Sahlberg.

Förmögenhetsskatten ses av många socialdemokrater som en viktig symbolfråga, enligt logiken att den som har mest pengar också ska betala mer i skatt.

Skatten drar in omkring fem miljarder kronor varje år till statskassen.

Skadar svensk ekonomi
Broderskapsrörelsen hävdar likt många borgerliga debattörer att skatten har skadliga effekter på den svenska ekonomin.

De som berörs av skatten flyttar nämligen ut pengarna ur landet och slipper därmed skatten. Den svenska ekonomin mister hundratals miljarder kronor, som istället kunde investeras här, tycker kritikerna av skatten.

Pär Axel Sahlberg i Broderskapsrörelsen säger att Sverige måste hänga med i den internationella skattekonkurrensen.

– Eftersom de flesta länder har avskaffat förmögenhetsskatten skapar den svenska skatten ett orimligt förhållande mellan länderna. Vi behöver kapital som investeras i Sverige, både svenskt och utländskt, säger Pär Axel Sahlberg.

Avvisas av Nuder
Finansminister Per Nuder står fast vid sitt tidigare nej till att ta bort förmögenhetsskatten.

– Skulle vi avskaffa den skulle det innebära att de med förmögenhet får fem miljarder kronor extra. Det tycker jag inte är acceptabelt ur fördelningspolitisk synpunkt. Frågan bör diskuteras i ett större sammanhang, då man också kan ta fördelningspolitiska hänsyn, säger finansministern.

Bred uppgörelse
Frågan är känslig inom socialdemokratin. Många ser det som borgerlig politik att avskaffa skatten. Broderskap ser gärna att man försöker få till stånd en bred skatteuppgörelse, där de borgerliga ingår.

– Vi ska försöka skapa så stor enighet som möjligt kring de förändringar vi gör. Jag hoppas att det finns förutsättningar på den borgerliga sidan att inte polarisera frågan, säger Pär Axel Sahlberg.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".