Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sköterskor ger enklare vård på apotek

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 05.32

I Göteborg öppnas nu för första gången så kallade Vårdotek. Patienterna ska nu kunna få vård av en sjuksköterska på tolv apotek. Läkarförbundet är kritiskt, men apotekschefen Ulrika Axelsson i Göteborg säger att Vårdoteken ska avlasta den vanliga sjukvården.

– Det är en helt ny vårdnivå, där vi tar hand om patienter som egentligen inte är så sjuka att de behöver gå till doktorn, men de har inte haft något alternativ. De ringer till sjukvården med de minsta krämporna. Nu kan de besöka en sjuksköterska istället och få goda råd och kanske klara sig utan att besöka vården, säger Ulrika Axelsson.

På de tolv Vårdoteken som öppnas på tisdagen ska apotekskunder mot en avgift på 60 kronor kunna kontrollera till exempel blodtryck och ta bort stygn, precis som på en vårdcentral.

Privatanställd sköterska
Men sjuksköterskan, som är privatanställd på sjukvårdsbolaget Capio, ska också kunna ge vaccinationer för influensa till äldre och till personer som bland annat har diabetes, som alltså tillhör någon riskgrupp.

– Det finns ett stort tryck från vården att fler personer ska vaccinera sig. Man får lov att vaccinera personer över 65 år utan läkarkontakt. Vi har en läkarkontakt på distans i sådana fall, sköterskan kan ringa om det skulle vara så, säger Ulrika Axelsson.

Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm är kritisk mot de nya Vårdoteken, bland annat på grund av apotekskunder kan få en influensavaccination.

– Det tycker jag inte man ska göra på apotek. Det finns en risk, en liten, men dock en risk att något kan hända i samband med en injektion av vaccin. Då tycker jag att det ska finnas akutberedskap, att det måste finnas läkare i närheten om det skulle hända något.

Ett års försök
Förutom Apoteksbolaget och Capio är också Västra Götalandsregionen medfinansiär till försöket som ska pågå i ett år. Förhoppningen är sammanlagt 120 000 besök under året till sjuksköterskorna på Apoteken i Göteborg, som precis som på en vårdcentral också ska föra journal över patienterna.

– Det blir i sådana fall dokumentation på flera ställen, det vill säga man skapar sig patientjournaler på Apoteken, och jag tycker inte att det ska finnas någon annan stans än i sjukvården.

Så vad tycker du om det här egentligen?

– Jag tycker inte att det är en bra idé.

Varför inte?

– Jag tycker att det finns för mycket risker med det och jag tycker det hade varit bättre om man hade satsat de pengarna på vårdcentralerna. Primärvården i Göteborg behöver byggas ut.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".