Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anstaltsvårdare saknar grundutbildning

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 05.30

Flera hundra vårdare på anstalter och häkten i Sverige har aldrig gått kriminalvårdens grundutbildning. Detta trots att utbildningen är obligatorisk och ska ge viktiga kunskaper om vilka rättigheter fångarna har. (SR Uppland)

På en del anstalter är kunskaperna så dåliga bland vårdarna att det får allvarliga konsekvenser för de intagna.

Vårdarna på landets fängelser ska senast ett halvår efter att de börjat sin anställning gå kriminalvårdens grundutbildning KRUT.

Utbildningen är flera månader lång och innehåller bland annat beteendevetenskap, etik och juridik, liksom utbildning i vilka rättigheter och skyldigheter fångarna har. Men många fångar möter idag outbildad personal.

Fick inte permission
Jim sökte så kallad särskild permission för att kunna vara med på ett viktigt möte med sin sjuka mamma och hennes läkare. Han hade rätt att få permission för mötet, men eftersom vårdaren på Åbyanstalten utanför Uppsala inte kände till reglerna kom han aldrig i väg på mötet.

– Man blir ju frustrerad. Är man inte utbildad vet man ju inte hur man ska hantera situationen på rätt sätt, och det leder ju till konflikt. Det minsta man borde göra är att se till att alla som arbetar med kriminalvård har adekvat utbildning för det. Det är ju samma sak som att på ett sjukhus vill man att läkare och vårdbiträden ska vara utbildade, säger Jim.

På kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping uppger man att det idag är mellan 300 och 400 vårdare som inte gått KRUT, trots att utbildningen är obligatorisk och anses nödvändig för att vårdarna ska kunna utföra sitt jobb.

Svårt avvara vårdare
Som skäl anges bland annat hög personalomsättning, omorganisationer och att det har öppnats flera nya anstalter, vilket gjort att man inte kan avvara vårdare för utbildningen.

– Jag tycker inte att det är bra. Jag kan förstå att vi av olika skäl haft de svårigheterna, men jag tycker inte att det är bra och jag tror att vi ska jobba med det här skyndsamt så att vi inte har medarbetare utan grundläggande kompetens, säger Ulla Karin Fyhr, utbildningschef för kriminalvårdsverket.

Den bristande kunskapen bland fängelsepersonalen kan i bland ta märkliga uttryck. Fången Gustaf Odéen satt förra året på Mariefredsanstalten och där rådfrågade osäkra vårdare honom vilka regler som gällde i olika permissionsärenden.

– Jag tycker det är lite skrämmande. En statstjänsteman som är anställd som kriminalvårdare har ett ganska stort ansvar. Då bör man väl kunna de här föreskrifterna, säger han.

Jonas Alsgren, SR Uppland
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".