Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alkoholköpare stämmer svenska staten

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 06.12
Internetkunder kräver skadestånd.

På onsdag stäms den svenska staten i en grupptalan av svenska medborgare vid Stockholms tingsrätt. Det är privatpersoner som köpt alkohol på internet som fått sina beställningar stoppade i tullen som gått samman i en gemensam stämning och yrkar på skadestånd.

– För det första yrkar vi skadestånd. För det andra yrkar föreningen att domstolen ska säga till staten att omedelbart sluta tillämpa de här reglerna som innebär att de lider skada när man tar alkohol i beslag, säger advokat Ola Wiklund som företräder gruppen.

Det är 342 privatpersoner som vill få ersättning för den alkohol som tagits i beslag av tullen när de beställt alkohol över internet. Genom gruppen Föreningen för privatimport inom EU ska de gemensamt lämna in en stämning till Stockholms tingsrätt.

Osäkert vad stämningen kan ge
Hur stort skadeståndet skulle kunna bli är oklart, liksom huruvida det är möjligt för fler personer att ansluta sig till föreningen efter att grupptalan lämnats in.

Rättsläget är oklart när det gäller import av alkohol. Stötestenen är om det svenska förbudet mot privatimport med mellanhand strider mot EG-rättens principer om fri rörlighet för varor och tjänster.

Samma dag som grupptalan lämnas in håller EG-domstolen en muntlig förhandling i målet om den svenska privatimporten av internetbeställd alkohol.

”Inte smuggling”
Enligt advokat Ola Wiklund kan de båda målen innebära början till slutet för det svenska alkoholmonopolet.

– Jag tror att EG-domstolen kommer att komma fram till att de svenska reglerna strider mot EG-fördraget. Då är det helt enkelt inte smuggling att föra in alkohol även med en självständig transportör. Det blir liksom den första spiken i kistan för Systembolaget, säger Ola Wiklund.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".