Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fet Östersjöfisk kan ge åldersdiabetes

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 07.16
Strömming kan ge diabetes.

Personer som äter mycket fet Östersjöfisk, som lax och strömming, kan löpa en större risk att drabbas av åldersdiabetes. Det visar en studie från Lunds universitet som publiceras i medicintidskriften Environmental Health. (P1 Vetenskapsradion)

– Typ 2-diabetes är ju en viktig folkhälsosjukdom. Den ökar väldigt kraftigt och man forskar väldigt intensivt på många håll för att leta efter orsaker till detta. Det här skulle kunna vara en liten bidragande faktor till uppkomsten av typ 2-diabetes, säger Lars Hagmar, professor och överläkare vid Yrkes- och miljömedicinska kliniken i Lund.

Västvärldens stora livsstilssjukdom brukar typ 2-diabetes, eller åldersdiabetes, kallas. Övervikt och dålig kosthållning är viktiga riskfaktorer.

Dioxiner i fisk riskfaktor
Men den nya svenska studien, som publiceras i tidskriften Environmental Health, visar att även organiska miljögifter som PCB, DDT och dioxiner i fet Östersjöfisk kan vara en riskfaktor för åldersdiabetes.

Tidigare studier har pekat åt samma håll, bland annat en amerikansk studie där Vietnamveteraner som utsatts för det dioxininnehållande avlövningsmedlet Agent Orange, haft en ökad förekomst av åldersdiabetes.

I studie från Lunds universitet har forskarna tittat på närmare 200 yrkesfiskare och deras fruar. Slutsatsen är att ju mer miljögifter i blodet, desto högre förekomst av diabetes.

Ätit stora mängder fisk
Eftersom yrkesfiskarna i studien har ätit stora mängder Östersjöfisk ofta under flera decennier går resultaten inte att direkt överföra på hela den svenska befolkningen. Det är också för tidigt att skriva om kostrekommendationerna

Professor Lars Hagmar vill gå vidare och titta på om sambandet mellan organiska miljögifter och åldersdiabetes gäller även för befolkningen i stort.

– Ju mer man förstår av mekanismerna och hur olika saker kan samverka för att orsaka sjukdomen desto större möjligheter har man att på sikt förebygga den, säger professor Lars Hagmar.

Helena Edström
helena.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".