Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

TeliaSonera sparar två miljarder i Finland

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 12.10

TeliaSonera presenterar på tisdagen ett åtstramningspaket för verksamheten i Finland. Till år 2008 ska de årliga kostnaderna ha minskat med uppåt två miljarder svenska kronor.

Besparingsprogrammet kommer utöver de nedskärningar på cirka en miljard svenska kronor som lades fram för en tid sedan.

TeliaSonera Finland, eller Sonera, som det oftast kallas i folkmun i Finland, har haft problem med lönsamheten ända sedan sammanslagningen med svenska Telia.

Hård konkurrens
Konkurrensen på både telefoni- och it-sidan har varit mycket tuff. I Finland har det funnits inhemska, välrenomerade operatörer och konkurrenter sedan telefonins begynnelse. Det beror på att något telemonopol av svensk modell aldrig existerat.

Nu vill alltså TeliaSonera Finland försöka hamna på rätt bog på dagens marknad genom en rad åtgärder.

Kostnadsnedragningar på nära två miljarder svenska kronor. Än så länge inga uppsägningar, utan pensioneringar och obesatta tjänster. Bolaget omstruktureras, ny ledningsgrupp tillträder.

Funktioner till Baltikum
En eller annan stödfunktion kan flyttas till Baltikum av kostnadskäl, har det sagts. Tydligare besked kan komma senare i eftermiddag.

Man ska satsa på att bli ett servicevänligare och mer kundinriktat företag. Mer investeringar i tilläggstjänster inom telefoni och ökad koncentration på bredbandstelefoni bland annat.

TeliaSonera vill gå in på vad man tror blir de framtida tillväxtområdena i branschen. Men, som sagt, TeliaSonera Finland är inte ensamt om sådana tankar på den finländska marknaden.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".