Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga stjäl från unga efter hot

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 11.58

Bland unga har en ny brottslighet med rena maffiametoderna växt fram. Det kallas för bötning där unga genom utpressning tvingar andra unga att betala för påhittade skulder, skulder som kan betalas med pengar eller mobiltelefoner, som stulits av skolkamrater.

Hanna och Anja, som går i åttan på Fjällskolan i Göteborg, har drabbats av bötningens effekter.

– Jag fick lite panik. Man har mycket i mobiltelefonen, bilder och annat. Först trodde jag inte att någon hade snott den. Efter ett år borde man känna sig ganska trygg i sin klass, men jag letade igenom skåpet och började förstå att den var borta, säger de.

Hör ni att folk säger att de ska ha betalt för grejor?

– Han som tog min mobil eller din i-pod hade tydligen blivit hotad, säger en av tjejerna.

Det här fallet är bara ett av flera exempel där personer utanför skolan, använder sig av elever för att tjäna pengar.

Påhittade skulder
En eller flera elever på skolan väljs ut. En påhittad skuld krävs in och betalar inte eleven med skolkamraters mobiltelefoner, pengar eller mp3-spelare, riskerar eleven att bli misshandlad av utpressarna utanför skolan.

Bertil Claesson är chef för Göteborgspolisens ungdomsgrupp.

– Det är en kopia av den organiserade brottsligheten. Man har plockat ner metoderna och använder den för att man vill demonstrera att man har makt över andra ungdomar. Det är inte alltid för att få tusenlappen eller mobiltelefonen, säger Bertil Claesson.

Omfattningen oklar
Exakt hur utbrett problemet med bötning är bland unga är okänt.

När Ekot ringde runt till tio polismyndigheter, både i storstadsregioner och ute i landet, kände hälften av myndigheterna inte till begreppet bötning.

I Göteborg har åklagare drivit tre fall till tingsrätten.

– Man säger att man inte ska tjalla eller gola. Vi försöker få eleverna att förstå att det är utryck som används mellan kriminella för att skydda sig själva. Vi har elever som hjälper till med detta. Vi försöker få slut på det eftersom de eleverna säkerligen är utsatta för tryck av någon annan utanför skolan att skaffa grejor, säger rektor Bosse Andersson på Fjällskolan i Göteborg.

Clara Osvald, P1-morgon Göteborg
clara.osvald@sr.se

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".