Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hatbrott mot homosexuella ökar mest

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 12.12

Anmälningarna av hatbrott fortsätter att öka i Sverige. Under förra året anmäldes 4 294 hatbrott, visar Säpos årliga rapport om brott mot rikets inre säkerhet. Mest ökar brotten mot homosexuella.

Martin tvingades byta namn och flytta från en liten ort i Värmland på grund av att andra inte accepterade hans sexuella läggning.

Trakasserierna började när han var 17 år och misshandlades svårt.

– Jag blev nersparkad och när jag låg ner blev jag slagen, sparkad i huvudet och stampad i bröstet. Sen kommer jag inte ihåg så mycket eftersom jag hamnade i koma, berättar Martin.

Martin är en av de homosexuella i Sverige som blev utsatt för hatbrott, det vill säga brott kopplat till sin sexuella läggning.

Under 2004 anmäldes 4 294 hatbrott i Sverige. Med hatbrott menas brott med främlingsfientliga, antisemitiska, vit makt-ideologiska och homofobiska motiv.

Anmälningarna ökar
Även om Säpo påpekar att det är svårt att göra jämförelser, eftersom man bytt mätmetod, så visar statistiken att antalet anmälda hatbrott fortsätter att öka.

Av de anmälda brotten hade drygt hälften, 53 procent, främlingsfientliga motiv. För de antisemitiska brotten visar statistiken på en liten ökning, medan brotten kopplade till vit makt minskat något.

Mest ökar brotten mot homosexuella, med hela 117 procent, mellan åren 2003 och 2004. 614 hatbrott anmäldes mot homosexuella under 2004.

– Det finns utryckliga bestämmelser i brottsbalken som innebär att om man hotar eller misshandlar en person med den här typen av motiv, då är det allvarligare än om man misshandlar någon av andra skäl. Så ska det också vara, säger Klas Bergenstrand som är chef för Säpo.

Poliser del av vardagen
För medlemmarna i Sveriges judiska församlingar ingår polisbevakning av skolor, synagogor och institutioner som en del av vardagen.

Lena Posner Körösi, ordförande i Judiska centralrådet, tycker att statistiken speglar en allmän råhet i samhället.

– Samhället har blivit råare. Jag har homosexuella vänner, som också beskriver det här. De ser en ökad aggressivitet, ökat våld, ökat hat, som tar sig olika uttryck. Här finns en tydlig parallell. På något sätt verkar det också som om man vågar ge uttryck för sitt hat mot judar idag, säger Lena Posner-Körösi.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".