Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många fler jobb nästa år spår Ams

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 12.25

Det ljusnar på arbetsmarknaden nästa år säger Ams i sin nya prognos. Den öppna arbetslösheten väntas sjunka till 5,2 procent från 6,0 i år men räknar man in personer i arbetsmarknadspolitiska program så stiger siffran nästa år.

Ändå kan man prata om en ljusning, anser Ams-chefen Bo Bylund.

– Ja det är klart att det är en ljusning på arbetsmarknaden när vi bedömer att det blir en ökning av antalet sysselsatta med 66 000 personer. Det är ju en betydande ljusning jämfört med hur vi haft det de senaste åren.

Man ska inte stirra sig blind på just arbetslöshetssiffran?

– Man måste ju utgå från aktiviteten i ekonomin och att det faktiskt leder till en ökad efterfrågan på arbetskraft och fler sysselsatta. Sedan har vi fortfarande problem att det tar tid innan vi får fram tillräckligt mycket nya jobb till de som vill ha dem.

Bättre tider ger fler jobb
Ja, 66 000 fler jobb nästa år räknar AMS med. Ungefär hälften av dem är subventionerade, till exempel plusjobben. Sedan tror också Ams att de bättre tiderna kommer att locka ut omkring 30 000 fler personer på arbetsmarknaden, personer som idag till stor del pluggar.

Flest nya jobb kommer det enligt prognosen att bli inom den privata tjänstesektorn till exempel IT-konsultjobb. Men också i byggbranschen väntas en hel del nya jobb. Där varnar Ams till och med för att det på en del håll kan bli brist på byggnadsarbetare.

Ljus bild kan bli mörkare
Men fortfarande finns grupper som kommer att få det fortsatt svårt på arbetsmarknaden, till exempel ungdomar med dålig utbildning. Den övervägande ljusa bilden i prognosen kan naturligtvis bli mörkare av sådant som händer i vår omvärld, säger Ams prognoschef Thord Strannefors.

– Det vi varnar för är den internationella konjunkturen, att den inte blir lika stark som vi räknat med. Vi räknar med en tillväxt i den globala ekonomin på fyra procent, men där finns ju rader av hotbilder. Man hittar dem i USA där oljepriset är en oerhörd osäkerhetsfaktior,säger Thord Strannefors.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".