Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU har problem med sitt klimatmål

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 12.24
EU har svårt att pressa ner utsläppen.

Europa har lyckats väl med att minska sina utsläpp av luftföroreningar, framför allt svaveldioxid. Men den största utmaningen just nu är klimatfrågan, konstaterar EU:s miljöbyrå i en ny översikt.

EU:s miljöbyrå konstaterar i sin rapport att medeltemperaturen i Europa har ökat mer än vad den har gjort globalt. Under de senaste åren har temperaturen i Europa stigit med 0,95 grader medan medeltemperaturen globalt har stigit med 0,7 grader.

Under 90-talet har nederbörden ökat i norra Europa och man har sett ökad värme och torka i södra Europa.

Glaciärer krymper
Den heta sommaren 2003 orsakade att 10 procent av Alpernas glaciärer smälte, enligt rapporten.

En annan rapport från FN visade ju också nyligen att hela världens glaciärer har krympt 50 procent de senaste hundrafemtio åren.

Rapporten kommer lägligt just när klimatförhandlingarna drar i gång i Montreal i Kanada. Det är ju första gången, som parterna möts sedan Kyotoavtalet trädde i kraft.

Hög profil
EU har hela tiden hållit en hög profil i klimatförhandlingarna. Men rapporten visar att EU kommer att få svårt att leva upp till sina ambitioner. EU ska ju minska sina utsläpp av växthusgaser med 8 procent till 2012. Men miljöbyråns rapport visar att man riskerar att bara nå 2,5 procents minskning.

EU har också lagt fast ett långtidsmål, som innebär att utsläppen ska reduceras med 15-30 procent till 2020 och med minst 50 procent till 2050.

Godstrafiken ökar på vägarna
För att nå det målet krävs mer eller mindre att EU-länderna lyfter sig själva i håret och inkluderar klimatfrågan i alla beslut, som gäller bostäder, energiproduktion och trafik.

Än går det inte att se hur effektivt systemet med handel med utsläppsrätter kommer att bli. Den fortsatta ökningen av godstrafik på landsväg och ynka små satsningar på förnyelsebar energi bäddar inte för att EU ska nå målet.

Klimatet kommer att fortsätta att blir varmare och det förutsätter att man anpassar sig till förändringarna redan nu, både när det gäller jordbruk, byggande och infrastruktur, konstaterar EU:s miljöbyrå i sin rapport.

Ingrid Gustavsson, Ekots miljöreporter 
ingrid.gustavsson@sr.se

Fotnot: EU:s miljöbyrå ligger i Köpenhamn och tar fram vetenskapliga data och bakgrundsrapporter för miljöarbetet inom EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".