Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vården behandlar gömda flyktingar olika

Publicerat onsdag 30 november 2005 kl 05.00
Vården är gratis för en del, kostsam för andra gömda flyktingar.

En del gömda flyktingar som söker akut sjukvård får behandlingen gratis, andra får betala många tusen kronor för samma vård. Det beror på att praxis är olika inom landstingen.

Enligt Lennart Schilling på landstinget i Östergötland är det vanligt att de gömda flyktingarna inte behöver betala för läkarbesök.

– Man vet ifrån mottagningens sida att man nog aldrig får betalt. Då kanske man avstår från at ens göra debiteringen för att slippa få problem med avskrivningen av den här skulden senare.

Hur vanligt tror du det är att man faktiskt inte debiterar de här gömda flyktingarna?

– Jag tror att det är ganska vanligt, säger Lennart Schilling.

Sjukvård är gratis för de barn som är gömda. Men vuxna flyktingar som har gått under jorden efter att ha fått avslag på asylansökan har bara rätt att få omedelbar vård. Landstingen har också rätt att efter läkarbesöket kräva full betalning av en gömd flykting.

Ett läkarbesök på vårdcentral kan kosta ungefär 1 400 kr, en förlossning omkring 20 000 kronor.

Räkning på 27 000
Petra som är 23 år och bosniska opererades akut för utomkvedshavandeskap i somras på ett sjukhus och fick efteråt en räkning på 27 000 kronor, eftersom hon levde som gömd flykting. Räkningen skickades till hennes släktings adress, och hon har bara lyckats betala tillbaka 3 500 kronor med hjälp från en frivilligorganisation.

– 27 000 det är hemskt mycket. Jag vet inte vad jag ska göra, jag är jätteorolig efter räkningen. Vad ska vi göra, det är för mycket pengar? säger Petra.

Men praxis ser olika ut på olika håll. På akutmottagningen på centrallasarettet i Västerås är ett läkarbesök gratis för de gömda flyktingarna. I Uppsala landsting skrivs räkningar av när en gömd flykting får uppehållstillstånd. På Ersta sjukhus i Stockholm tar man gratis emot gömda flyktingar delvis på arbetstid i sjukhusets lokaler, och den gömda flyktingen kan också opereras.

”Horribel räkning”
Thorbjörn Larsson som är direktor för Ersta diakoni säger att det är orimligt att sjukvården kräver den gömda flyktingen på stora avgifter.

– Kommer det en kvinna som ska föda barn snart vill man ju hjälpa till. Kommer en människa med akut diabetes är det klart att läkaren, sköterskan, sjukvårdspersonalen ser som sin uppgift att ta hand om den. Inte att skicka bort den eller sticka fram en helt horribel räkning. Det säger sig självt, säger Thorbjörn Larsson.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".