Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Terrorplan riktas mot radikala imamer

Publicerat onsdag 30 november 2005 kl 05.00

I kampen mot terrorismen ska EU:s justitieministrar i Bryssel på fredag anta en handlingsplan med en ny strategi. Handlingsplanen, som är hemligstämplad, har en mycket klar inriktning på att terroristhotet kommer från radikala islamister.

Handlingsplanen är skriven av EU:s ordförandeland Storbritannien, som också hemligstämplat det dokument Ekot läst.

Planen tar så gott som uteslutande upp hur kampen mot radikal islam ska föras.

De flesta åtgärderna är inriktade på olika vägar för att stoppa de muslimska präster, imamer, som kan betecknas som radikala eller extrema.

Enligt handlingsplanen ska muslimska församlingar i EU-länderna inte förlita sig på utomstående imamer. Imamerna ska komma från den egna församlingen och även ha fått sin utbildning inom den egna församlingen.

Utvisade imamer ska stoppas
Polis i olika länder ska utbyta information så att en imam som utvisats från ett EU-land inte ska kunna återvända till ett annat EU-land.

I handlingsplanen finns också förslag om ett särskilt lexikon med definitioner som ska hjälpa till att skilja ut terrorister från vanliga troende muslimer.

I handlingsplanen talas det också om åtgärder för att stoppa rekrytering i fängelser och utbilda fängelsepersonal.

För att balansera den negativa bild som tonar fram i handlingsplanen finns också en uppmaning om att politiker ofta bör ta chansen att tala om hur stor positiv betydelse araber och muslimer haft för Europas kultur och historia.

Efter det att justitieministrarna antagit handlingsplanen skickas planen till EU:s toppmöte i december, för att där diskuteras av EU:s regeringschefer.

Slarvigt ordval
Handlingsplanen behandlades av den svenska riksdagens EU-nämnd i fredags och Sveriges justitieminister Thomas Bodström hade då inga tunga invändningar mot handlingsplanen även om han anser att ordet ”radikalisering” används på ett slarvigt sätt.

– Att det används sådana uttryck kan naturligtvis leda till att man skulle kunna säga att personer som på något sätt är radikala skulle kunna misstänkas. Så är det naturligtvis inte. Det man kan vara kritisk till är att man använder ibland uttryck som översatta till svenska inte passar särskilt bra i vår debatt, säger Thomas Bodström.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".