Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Börsbolagsgranskning ger skattemiljoner

Publicerat onsdag 30 november 2005 kl 05.00

Skatteverkets specialgranskning av börsbolagens options- och aktieprogram har hittills i år dragit in 66 miljoner kronor till statskassan visar Ekots granskning.

Det är vanligt att företagen försöker undvika kontroll genom olika former av skatteplanering. 

Sedan januari och fram till mitten av november har det fattats ett hundratal beslut i Skatteverkets speciella grupp som granskar företagens belöningsprogram med optioner och aktier till chefer och anställda.

Utfallet hittills är 66 miljoner kronor i extra skatter, tillägg och arbetsgivaravgifter.

Medvetet mygel
Uppläggen på belöningsprogrammen är ofta juridiskt snåriga och tar tid att utreda. Skatteverket misstänker att en del bolag genom avancerade upplägg försöker undkomma skatt.

– Det finns nog både och. Det finns en god kunskap, men också okunskap. Det finns även avsiktligt skatteundandragande, säger Anette Bleckert, specialist i Skatteverkets arbetsgrupp.

Hur vanligt är det att ni stöter på det?

– Det är väldigt vanligt.

Skandia och ABB är exempel där belöningsprogrammen till utvalda chefer lett till stor uppmärksamhet och utredningar. Bland årets upptaxeringsbeslut hittills står de tre före detta Skandiacheferna Ulf Spång, Lars Eric Pettersson och Bo Ingemarsson för en stor del.

Uppmärksamheten kring de här belöningsprogrammen har gett effekter, säger Anette Bleckert.

– Vi kan märka att så fort det har varit många inslag i media får vi alltid in så kallade frivilliga rättelser i högre utsträckning och företag vänder sig till oss för att få veta vilka beskattningskonsekvenser deras nya former av incitamentsprogram medför. Det måste man ju se som väldigt positivt, att vi får vara med redan från start, säger hon.

Betalade för mycket
Fler beslut under december väntas leda till ytterligare miljoner som chefer och nyckelpersoner får betala i extra skatt. Sedan projektet startades av Skatteverket 1999 har över 400 miljoner kronor tagits in.

Men en del granskningar har också lett till det motsatta. De anställda som deltagit i optionsprogrammen har krävts på för mycket skatt och får därför tillbaka pengar.

I år gäller det till exempel många inom transportkoncernen Schenker. De 20 deltagarna i optionsprogrammet ”Phantom” får tillbaka nästan fyra miljoner kronor av staten.

Satsningen på att specialgranska belöningsprogrammen kommer att fortsätta även nästa år, har Skatteverket nu beslutat.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".