Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sif kräver skärpning i löneförhandlingar

Publicerat onsdag 30 november 2005 kl 05.00

Fackförbundet Sif går till hårt angrepp mot arbetsgivarna för att inte följa kollektivavtalet. När lönerna ska bestämmas lokalt är det många företag som inte följer den ordning som bestämts i de centrala avtalen, säger Sif:s ordförande Mari-Ann Krantz.

– Jag tycker att det här är väldigt allvarligt. Har vi träffat avtal så ska självfallet avtalet följas. Det är ju därför vi har undertecknat ett avtal centralt, under de förutsättningarna, säger Mari-Ann Krantz.

Hon säger att det är ett stort antal lokala fackklubbar som klagat över att företagen inte bryr sig om de centrala avtalen när lönerna ska sättas.

Bryter mot avtalet
Istället för att först diskutera löneutrymmet och hur lönestrukturen ska se ut och om det finns diskriminerande löneskillnader lägger företagen fram en färdig lista på hur mycket var och en av de anställda ska ha i löneökning och vill sedan inte förhandla.

– Man lägger fram ett förslag och säger ”det är det här som gäller”. Det strider mot avtalet, säger Mari-Ann Krantz.

Och värst är det bland de företag som är medlemmar i organisationen Teknikföretagen, enligt Sif. Nu kräver Sif i ett brev en skärpning inför nästa års lokala förhandlingar.

Teknikföretagens förhandlingschef Karl-Olof Stenqvist tror inte det är vanligt att företag bryter mot avtalet och tycker därför inte att det är läge för en allmän uppläxning av medlemsföretagen.

– Vi uppmanar alltid våra företag att följa avtal.

Det här brevet kommer inte att göra att ni gör en extra ansträngning?

– Självklart om vi har de konkreta fallen, men om vi bara har några svepande formuleringar är det svårt att veta vad vi ska ge oss på. Vi vill ha konkreta fall då, säger Karl-Olof Stenqvist.

Trots kritiken så väljer Sif att inte utnyttja möjligheten att säga upp det sista året i det treåriga centrala avtalet. Men, säger Mari-Ann Krantz, det kan få konsekvenser inför nästa centrala avtalsrörelse om inte företagen bättrar sig i nästa års lokala löneförhandlingar.

– Sker inte detta, då riskerar 2007 års avtalsrörelse att haverera redan innan den har börjat, säger hon.

Återgång till gamla system
Mari-Ann Krantz kan tänka sig att återgå till den gamla sortens avtal där löneökningarna slås fast i det centrala avtalet och inte ute på företagen. Och Karl-Olof Stenqvist, förhandlingschef på Teknikföretagen är inte främmande för att diskutera den typen av avtal.

– Det är en modell som vi också kan använda, där vi haft bara ett generellt påslag och sedan ingenting mer. Dock har det väl varit så att särskilt tjänstemannaförbunden har varit särskilt förtjusta i den här översynsmodellen som vi har haft. Men vi är öppna för diskussioner om en ändring i det avseendet, säger Karl-Olof Stenqvist.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".