Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiskt kaos i Gävles landsting

Publicerat onsdag 30 november 2005 kl 12.30

Det råder politiskt kaos i Landstinget Gävleborg. Det säger såväl oppositionen som det socialdemokratiska landstingsrådet. På tisdagen fällde två avhoppade vänsterpartister och tre socialdemokrater den styrande koalitionen av s, v och mp i en budgetomröstning.

– Det råder en parlamentarisk kris i landstinget. Vi har en borgerlig budget men den borgerliga sidan har inte majoritet för sin budget när den ska genomföras. Den situationen måste man tänka över ordentligt nu. Vi måste fundera på hur en ny majoritet ska utformas, säger det socialdemokratiska landstingsrådet Ingrid Amrén.

Vad blir nästa steg?

– Jag måste ta tid för eftertanke och sedan tänker vi resonera i partiet hur vi ska går vidare. Rent formellt fungerar vi fortfarande som landstingsledning. Vi får titta i kommunallagen för att se vad som måste göras för att landstinget ska kunna styras på ett tryggt sätt från och med 1 januari 2006, säger Ingrid Amrén.

Kan inte sitta kvar
Det enda som egentligen är klart i dagsläget är att den sittande majoriteten med socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister inte kan sitta kvar i landstingsledningen.

För socialdemokraterna i landstinget är det första gången sedan allmän rösträtt infördes på 1920-talet som man tvingas lämna ifrån sig makten i det röda Gävleborg.

På onsdagen fortsatte Gävleborgs landstingsfullmäktige mer eller mindre som vanligt som vanligt. Vänsterbudgeten gäller fram till årsskiftet och det är vad som ska hända nästa år som nu ska diskuteras.

Ingen majoritet
Något rent borgerligt styre med moderater, folkpartister och centerpartister är inte sannolikt eftersom det inte finns någon majoritet för den nu klubbade budgeten, som bland annat innebör privatisering av flera hälsocentraler och sjukvårdsrådgivningen, säger centerpartistiske oppositionsrådet Björn Brink.

– Formellt sett har landstinget tagit den budgeten och då ska styrelsen verkställa den. det har man fått fullmäktiges order på. Nu inser jag att det kan vara svårt att övertyga alla i styrelsen om detta. Då bör det ske en diskussion, säger han.

Hur går diskussionerna inom oppositionen?

– Vi ser ju att det behövs en bred samling. De facto är det ju en socialistisk majoritet i landstingsfullmäktige och inte en borgerlig. Det kan det bli först efter valet nästa år. Då får väljarna göra sitt val, säger centerpartistiske oppositionsrådet Björn Brink.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".