Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Importförbud på alkohol olagligt enligt EU-kommissionen

Publicerat onsdag 30 november 2005 kl 16.45

Sverige har inte rätt att hindra privatimport av alkohol över internet. Det sa EU-kommissionen när frågan prövades i EG-domstolen på onsdagen. Den svenska regeringen hävdade att Systembolaget har ensamrätt till den svenska marknaden.

EU- kommissionens företrädare anser att Sveriges importförbud strider mot EU:s regler om den fria rörligheten.

– Vi anser att det definitivt strider mot artikel 28 om den fria rörligheten, sa EU-kommissionens företrädare Lena Ström.

Men Systembolaget har ju ensamrätt till den svenska marknaden?

– De har ensamrätt till detaljhandeln men de har inte ensamrätt till införsel eller import.

Sveriges importförbud av alkohol via internet hämmar handeln med vin och sprit på andra marknader i Europa. Det strider mot EU:s regler, sa EU-kommissionens företrädare Lena Ström i EG-domstolen på onsdagen.

Men den svenska regeringen försvarade importförbudet och sa att omsorgen om svenskarnas hälsa och Systembolagets ensamrätt till den svenska marknaden är skäl nog.

Import över internet
De elva privatpersoner som driver kravet på att det ska bli tillåtet att importera vin och sprit via internet anser att det finnas andra skäl till importförbudet.

Ulf Stigare var deras företrädare i EG-domstolen.

– Den viktiga frågan var omsorgen om skattebasen. Det är faktiskt den riktiga grunden till att man vill behålla importförbudet, sa Ulf Stigare.

Du tyckte inte att regeringens argumentation för hälsoaspekten var övertygande?

– Nej, därför att den alkohol som säljs på systemet är inte hälsosammare än den man köper ute i Europa.

Ulf Stigare hävdade i rätten att det finns exempel på att spritmonopol kan fungera friktionsfritt sida vid sida med fri alkoholimport.

– Vi tog upp Finland som exempel där man har ett fullt fungerande monopol samtidigt som man får privatimportera varor över till exempel internet, sa Ulf Stigare.

EU-kommissionens representant Lena Ström pläderar också för att Sverige ska tillåta privatimport av alkohol via Internet:

– Vi anser det, men man ska naturligtvis uppfylla alla de regler som gäller för ålder och skatter, sa Lena Ström

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".