Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Aids dödar Sydafrikas kvinnor och barn

Publicerat torsdag 1 december 2005 kl 03.00
Sköterskor vårdar hiv-positiva spädbarn i Johannesburg.

I Sydafrika har aids blivit den främsta dödsorsaken för barn under fem år. Fyra av tio barn som dör i den åldern, dör av aids. Det hävdar två nya undersökningar om aids i Sydafrika.

Aids dödar Sydafrikas små barn och den oroande utvecklingen är att aids ökar främst bland unga kvinnor som föder dessa barn.

Det visar två undersökningar, den ena från Kapstadens universitet och den andra från Nelson Mandelas stiftelse, som också är en stor attitydundersökning. Aids är numera en vardag som man måste förhålla sig till och leva med, anser varannan sydafrikan.

Allt pekar på en ökning
Sydafrika är redan värst drabbat i världen och det finns ingenting som tyder på att aids-epidemin är på väg att plana ut; tvärtom pekar alla siffror på en ökning av omkring 100 000 hiv-positiva för varje år.

Och nu syns effekterna i samhället; till exempel är nästan hälften av gruvarbetarna hiv-positiva, vilket betyder stora avbräck i Sydafrikas största inkomstkälla. I provinsen KwaZulu-Natal, som har den högsta aids-siffran, är 40 procent av alla anställda i företag och förvaltningar hiv-positiva. Och så fortsätter det.

Sydafrikas vice-president Phumzile Mlambo-Ngcuka, medger överraskande för Ekot, att Sydafrikas aids-politik släpar efter. Det är ett överraskande uttalande eftersom både presidenten och hälsoministern tonar ner aids-epidemin och har bidragit till en förvirrande debatt om bromsmediciners nytta. Detta trots att nya undersökningar visar att nio av tio som behandlats har kunnat återgå till nästan normala liv.

Kvinnor en sårbar grupp
Men när nu en tydlig ökning av hiv-smittan märks hos unga kvinnor, i åldern 25 till 35 år, så är det en sårbar grupp just därför att de är kvinnor som ofta smittas med våld, men också en grupp som är den mest produktiva, i barnafödande och i ekonomisk betydelse. Det oroar vicepresidenten.

Följden blir att dessa kvinnor föder barn som är hiv-positiva från födseln och nästan hälften dör innan de fyllt fem år.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".