Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på fri vård för gömda flyktingar

Publicerat torsdag 1 december 2005 kl 05.24

En del gömda flyktingar kan få betala tusentals kronor för att få akut vård medan andra kan få samma behandling gratis på ett annat sjukhus. Nu kräver fem riksdagspartier att inte bara gömda barn ska ha subventionerad sjukvård.

De vill att också vuxna gömda flyktingar ska få akutsjukvård på samma villkor som svenska medborgare. Erik Ullenhag är folkpartiets talesperson i sjukvårdsfrågor

– Det är klart att det är orimligt att det råder olika praxis i olika delar av landet, I synnerhet är det orimligt för de flyktingar som får betala kanske hundratusentals kronor för vård som de faktiskt behöver. Det är inte värdigt Sverige.

Inte alla tar betalt
På onsdagen berättade Ekot att gömda flyktingar, det vill säga personer som fått avslag på sin asylansökan och gått under jorden, blir behandlade på helt olika sätt i vården. Landstingen har rätt att ta ut full betalning av de gömda flyktingarna när de söker akutvård. Ett läkarbesök kan då kosta 1 500 kronor. Men det är inte alla som tar ut avgifter. I Västerås är ett besök på akuten kostnadsfritt.

I Kalmar läns landsting kräver sjukvården att den gömda flyktingen betalar kontant, men har de inte pengar med sig är besöket gratis. I Östergötlands landsting händer det att man inte skriver några räkningar alls. Petra som är 23 år och i somras levde gömd, fick efter en operation en räkning på 27 000 kronor som hon inte har lyckats betala tillbaka.

– Jag vet inte vad jag ska göra. Jag behöver gå till doktorn nu igen och jag frågar mig vad jag ska göra om de undrar om jag har betalt för förra gången.

Fem riksdagspartier vill ändra på regelverket. Centerpartiet, folkpartiet, kristdemokraterna, miljöpartiet och vänstern vill nu alla att gömda flyktingar ska betala samma pris som svenska medborgare för akut vård.

– Det borde väl vi som ett välfärdsland klara av att ge människor akutvård utan att skriva räkningar på uppåt 50 000 kronor till vederbörande. Det känns inte värdigt tycker jag, säger kristdemokraten Katrin Pålsson.

Grundproblemet är ett annat
Tobias Billström från moderaterna tycker det är fel att ändra på dagens system där landstingen själva sätter priset på akutvården för de gömda flyktingarna.

– I grund och botten handlar det här om att komma bort från problemet att människor är gömda. Det är det som är grejen. Vi kan inte sitta och uppfinna särlagstiftning för grupper vid sidan av för det kommer inte att fungera i längden, säger Tobias Billström.

Vårdminister Ylva Johansson, säger genom sin pressekreterare att akutvården för gömda flyktingar är en fråga för landstingen.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".