Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomar lider av vinterdepression

Publicerat torsdag 1 december 2005 kl 05.33
Ljusterapi kan hjälpa mot vinterdepression.

Höst- och vinterdepression är betydligt vanligare hos ungdomar än vad som tidigare varit känt. Men det finns hjälp. Ljusterapi och att vistas mycket ute är verksamma motmedel. Det visar nya studier från Dalarna som presenterats vid den pågående läkarstämman i Älvsjö.

– De går ner i humör, blir nedstämda, trötta, blir inåtvända och får mindre lust att umgås med kamrater eller göra saker på fritiden, säger Cecilia Rastad som har gjort studien.

– De får helt enkelt problem i skolan därför att de inte orkar med skolarbetet vintertid. De kan prestera och fungera jättebra på sommarhalvåret men på vintern går betygen ner och ingen förstår egentligen varför.

Dolt problem
Årstidsbunden depression är ett känt fenomen hos omkring tio procent av den vuxna befolkningen, vanligast är det bland kvinnor. Men många som får diagnosen berättar att de har haft problemen sedan de var mycket unga. Cecilia Rastad som samarbetar med skolläkarna säger att det är ett dolt problem hos ungdomarna.

– Jag har fått remisser från skolläkarna på ungdomar som har kommit från åldrarna 14 och uppåt och jag tror att det finns ganska många som inte får den hjälp de skulle behöva.

Effekten av ljusbehandling, det vill säga att sitta i ett rum som är upplyst med rätt ljusstyrka, har varit omdiskuterad. Men alltfler studier pekar mot att det kan hjälpa dem som har årstidsbunden depression och preliminära data tyder på att ljusbehandling, i kombination med läkemedel mot depression, är ännu mer effektivt.

Egenbehandling
En stor multicenterstudie planeras nu i Sverige för att utvärdera behandlingen. Det finns omkring 60 ljusterapirum runt om i landet. Men man kan också behandla sig själv.

– Ja, det är klart att man kan. Och särskilt när det gäller lindrigare besvär. Uteljuset är ju det allra bästa ljuset så om man känner igen sig i den här beskrivningen och att man har variationen över årstiderna att det är värre på vintern och bättre på sommaren då ska man ju vistas ute så mycket som möjligt mitt på dagen tycker jag. Men på vintern är det problematiskt att få tillräckligt med ljus, säger Cecilia Rastad, sjukgymnast och doktorand vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".