Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjuka bilförare kan bli av med körkortet

Publicerat torsdag 1 december 2005 kl 12.30

Läkarna bör få ökade möjligheter att anmäla medicinskt olämpliga förare till Länsstyrelsen, det föreslår Vägverket och Socialstyrelsen. De föreslår också regelbundna hälsodeklarationer för bilförare.

Gamla och sjuka förare måste stoppas i tid, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö, som ser ett stort behov av ökad tydlighet för när ett körkort ska dras in.

– Det behövs eftersom vi har en växande befolkning som kommer allt högre upp i åldrarna som får sjukdomar som gör att de inte är lämpliga i trafiken. Det kan ju drabba yngre också men det är framförallt den åldrande befolkningen.

Ändra körkortslagen
Alltför många dementa, psykiskt sjuka och alkoholberoende får behålla sina körkort. Det tycker Vägverket och Socialstyrelsen som föreslår en rad åtgärder för att hjälpa läkarna att avgöra när ett körkort ska dras in.

Till exempel bör körkortslagen ändras så att läkarna får möjlighet att anmäla förare som kör bil trots att de inte är lämpliga för det. En läkare som inte anmäler en sådan olämplig förare ska kunna ställas inför Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Dessutom vill Vägverket utreda om läkarnas anmälningsskyldighet ska kompletteras med krav på regelbundna hälsodeklarationer från varje körkortsinnehavare.

Trafikmedicinska centrum
Till stöd för läkarna bör man inrätta fem eller sex trafikmedicinska centrum runt om i landet, tycker Vägverket. Där ska läkarna kunna få hjälp med att avgöra vilka patienter som inte är lämpliga som bilförare. Centrumen ska kunna finansieras med en årlig avgift på femton kronor för varje bilägare.

Vägverket räknar med att dom här förslagen ska kunna rädda fyrtio liv varje år, säger generaldirektör Ingemar Skogö.

– Vi hade för några år sen en allvarlig olycka i Gamla stan där en psykiskt sjuk förare körde ihjäl flera människor. Med ett sådant här system hade det förhoppningvis kunnat undvikas, säger Ingemar Skogö, Vägverkets generaldirektör.

Andreas Hedberg
anderas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".