Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetslöshet kan öka dödligheten

Publicerat fredag 2 december 2005 kl 05.00
Arbetslösa i riskzonen.

De som drabbats av arbetslöshet löper betydligt större risk att dö i förtid. Det visar en pågående undersökning från ett forskningsinstitut knutet till Stockholms universitet och Karolinska institutet.

Över en miljon svenskar ingår i undersökningen, skriver LO-tidningen i sitt nya nummer, och professor Denny Vågerö som leder forskningen säger att sambandet mellan arbetslöshet och för tidig död är tydligt.

– Det finns ett otvetydigt samband mellan arbetslöshet och dödlighet, och inte bara i en sjukdom, det gäller cirkulationsorganens sjukdomar, alkoholrelaterade sjukdomar och våldsam död.

Dubbel dödlighet bland arbetslösa män
I undersökningen ingår alla svenskar födda mellan 1946 och 1960 som hade jobb år 1990, drygt en miljon människor. Forskarna har sen jämfört dödligheten hos dem som var arbetslösa i minst en månad under krisåren 1992 till 1996 med dem som inte var det.

Bland de arbetslösa männen var dödligheten nästan dubbelt så hög under åren 1997 till 2002, arbetslösa kvinnor löpte 30 procents högre risk att dö.

Det handlar bland annat om död i hjärt- och kärlsjukdomar, dödsfall orsakade av alkoholmissbruk och om självmord.

Men vad forskarna inte undersökt färdigt än är i vilken utsträckning det är arbetslösheten i sig som orsakar den ökade dödligheten och i vilken mån det är människor med sämre hälsa som drabbas av arbetslöshet.

Det är säkert en kombination av de här båda förklaringarna, enligt professor Denny Vågerö, men han lutar åt att det är själva arbetslösheten som är den viktigaste förklaringen till den ökade dödligheten.

– Det är lätt att tänka sig att folk som blir arbetslösa blir deprimerade, och om de är det minsta självmordsbenägna så ökar självmordsrisken. Man kan också tänka sig att depression leder till förändrade alkoholvanor. Det är inga konstiga samband. Det som är oklart är hur de här arbetslösa grupperna skiljer sig från de andra innan arbetslösheten.

Tydligast vid alkoholmissbruk
Allra tydligast är sambandet mellan arbetslöshet och för tidig död när det gäller dödsfall orsakade av alkoholmissbruk.

Bland män som varit arbetslösa är den typen av dödsorsak fem gånger vanligare än för andra och för kvinnor tre till fyra gånger vanligare. Att överdödligheten bland kvinnliga arbetslösa i alkoholrelaterade sjukdomar är så stor var en överraskande upptäckt för forskarna.

– Tidigare har man pekat på mäns alkoholbruk efter arbetslöshet. Här ser vi att det är i stort sett samma överrisker för kvinnor. Det är jag förvånad över, säger Denny Vågerö, professor vid Centrum för forskning om ojämlik hälsa

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".