Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lägenhet på Rivieran problem för Skandiadirektör

Publicerat fredag 2 december 2005 kl 05.34
Ulf Spång.

Skandias tidigare finansdirektör Ulf Spång riskerar fängelse för grovt skattebrott. Enligt åtalet har han tagit ut 20 miljoner kronor från en kapitalförsäkring i Schweiz utan att betala skatt. Men det mycket väl handla om att Spång hade lite för bråttom med att köpa en våning på franska Rivieran.

I oktober 2001 kom det in 20 miljoner kronor på Ulf Spång nyöppnade konto på skatteparadiset Guernsey.

Pengarna kom från Spångs kapitalförsäkring, som han hade hos Skandias dotterbolag i Schweiz, Skandia Leben.

Skatteverket anser att flytten till skatteparadiset innebär att Skandias förre finansdirektör fritt kunde börja använda sina pensionspengar. Därför ska han också betala skatt för dem, anser verket.

Kunnat undvikas
I polisförhören i förundersökningen framkommer att Spång förmodligen kunnat undvika att få skattemyndigheten efter sig, om han bara väntat med att röra pengarna tills Skandia hunnit bli klar med en ny försäkringsprodukt, Skandia Investment Portfolio, där han mera fritt kunde placera sitt pensionskapital.

Men Spång ville köpa en stor våning på franska Rivieran.

Det verkade vara ont om tid och hans plan gick ut på att våningen skulle ingå som en del av kapitalförsäkringen för att på så vis slippa betala skatt.

Enligt den nya försäkringen var här det fullt möjligt, det var bara det att den försäkringen ännu inte fanns.

Klartecken från Skandia leben
Spång satt kvar med den gamla försäkringstypen, men hävdar att han ändå fick okej från Skandia.

– Det var en konstruktion som var avstämd med representanter för Skandia Leben i Schweiz. Det fanns en väl genomarbetad plan som skulle kunna fungera, säger Ulf Spång.

Hade du fått okej från Skandia?

– Jag hade fått okej från Skandia Leben, helt klart att man kunde hantera det på detta sätt, säger han.

Men det här håller inte den tidigare chefen för Skandia Leben med om.

Att bolaget gick med på att flytta pengarna till kontot på skatteparadiset och sedan vidare till köpet av våningen berodde mer på att det var Skandias näst högste chef, som pockade på utbetalning, hävdar han.

Han säger också att om Spång bara väntat tre eller fyra månader, tills den nya försäkringsprodukten tagits fram, skulle han troligen ha sluppit de här problemen.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".